Cari dan Mencari

Wednesday, 21 March 2012

Najib Razak Serang Mahasiswa Malaysia!!!

Sebelum ada yang nak pertikai, ada sedikit penjelasan di sini. Anwar hari ini, Twit dalam Twitternya, dia tak boleh datang UiTM, sebab universiti tidak izinkan. Betul. Universiti memang tidak mengizinkan ahli politik untuk memasuki kawasan kampus.

Namun demikian, Najib memasuki sebagai Ketua Negara, ketua kerajaan. Atas kapasitinya sebagai Perdana Menteri. Sama juga macam Khalid Ibrahim dan Lim Guan Eng, atau Nik Aziz, mereka, untuk memasuki atau merasmikan apa apa acara, mestilah atas kapasiti sebagai Ketua Negeri, bukan sebagai politician. Alah, kalau Anwar jadi PM pun, mesti dia nak masuk universiti atas kapasiti dia, kan?

Ok, mari kita sambung cerita.Ha, sebentar tadi baru sahaja Najib Razak 'menyerang' mahasiswa mahasiswa Malaysia. Hahaha. Pelancaran Yayasan Sukarelawan Siswa untuk mahasiswa mahasiswa Malaysia, untuk lebih membantu kita dalam pelbagai aspek.

Yayasan Sukarelawan Siswa (YSS) antara lain bertujuan untuk:
  • Mengurus, mengajar dan memantau aktiviti sukarelawan siswa dalam dan luar negara
  • Memartabatkan khidmat sukarelawan siswa di peringkat tempatan dan global
  • Membuka mata siswa terhadap dunia luar dan cabaran masyarakat yang bakal dihadapi
  • Meningkatkan rohani, jasmani dan mengajar siswa untuk menyumbang kepada masyarakat
  • Siswa dapat menghargai dan membalas jasa masyarakat

Menerusi YSS, mahasiswa akan dilantik sebagai duta universiti (University Ambassador) dan menjadi agen penghubung dan pengantaraan antara universiti dan masyarakat, selain dapat menghubungkan pertalian antara agensi kerajaan, syarikat korporat, pihak universiti dan komuniti.

Soalnya, kenapa semua benda ini perlu? Yes, kerana di samping mendidik secara akademik, siswa Malaysia juga perlu mahir dalam aspek pembangunan peribadi, soft skill orang kata. Di samping itu juga, kita dapat menanam nilai kemanusiaan sejagat dan menjadi lebih cakna terhadap isu isu dunia serta menyumbang kemajuan terhadap bangsa dan negara. Ha, ini semua termasuk dalam amanat amanat PM tadi.

Amanat PM tidak pula menyuruh pelajar kita berdemonstrasi dan baring atas jalan. Kahkahkah. Sempat juga Pak Najib berseloroh tadi,

"Kuat juga sokongan dan laungan dari siswa malam ini. Nampaknya, kalau seorang nak turunkan gambar saya, saya rasa ramai lagi yang nak menaikkan gambar saya." hahaha. Siapa makan cili, terasa pedas, pergilah minum susu.

Dan dia juga ada memetik soal kebebasan. "There is no 100% in democracy," sebab itu kerajaan bersetuju untuk meminda AUKU, dengan membenarkan pelajar berpolitik di luar kampus, atas dasar kepercayaan terhadap kematangan kita mahasiswa. Maknanya, kalau kita salah guna kebebasan ini, kitalah yang tidak matang sebenarnya. Jangan malukan nama mahasiswa, jangan malukan nama kita!!!

Kebebasan dengan tanggungjawab. Freedom with responsibility.

"We do not deliver promise, we deliver action." Hahaha.

Sebab itu atas nama kebebasan, ada saja pemimpin pembangkang yang katanya aktif menjemput siswa datang rumah sekarang ini. Bicara siswa katanya. Kihkihkih. Tak apa. Kebebasan AUKU. Siapa kata AUKU mengongkong siswa?
Tapi, apa yang aku boleh kata, sokongan mahasiswa terhadap Najib memang hebat tadi!!! Ya, kita tidak kata semua. Demokrasi, ada juga yang benci dia. Kita terima. Sebab itu, kita tidak pernah cakap, "Kami mewakili mahasiswa Malaysia," sebab kami tahu tak semua kami wakili.

Bukan macam ada sesetengah kumpulan tu. Pro-mahasiswa katanya, lepastu statement "kami mewakili mahasiswa Malaysia." Puihh. Tak pernah kau wakili aku pun. Mewakili baring atas jalan ke? Hahahah. Orang jalan jalan buat sukarelawan lagi bagus. Lagi bermanfaat.

No comments:

Post a Comment