Cari dan Mencari

Sunday, 22 April 2012

Kalau UiTM Boleh Yuran Murah, Bolehlah Hapuskan Yuran IPTA Lain Kan?

Yes. Ini antara hujah hujah yang aku terima dari rakan rakan aku yang menyokong betul pemansuhan PTPTN. Dan still, aku tetap denga pendirian untuk tidak menyokong pemansuhan ini!

Pertama. Aku nak bawa kita semua lihat 'demokrasi' yang dimainkan Pakatan Rakyat. Apa makna demokrasi? Maknanya, suara majoriti, kan? So, kita dapat lihat, ada beberapa kerat pelajar yang menyokong pemansuhan ini, and kita faham, dalam hidup ini, tak semua orang akan menyokong 100% tentang sesuatu perkara. Tapi, macam mana pula dengan suara yang membantah pemansuhan PTPTN? Kalau 300 orang Adam Adli menyokong pemansuhan, bagaimanadengan ribuan lagi yang membantah? Mana pergi demokrasi? Takkan bila pihak pembangkang menyuarakan sahaja, maka kita perlu akur, sedangkan ramai lagi yang tak sependapat dengan suara mereka. Nampak jelas, bahawa laungan demokrasi pembangkang selama ini adalah retorik semata mata. Tipu! Sebab kalau benar mereka telus, mereka juga perlu dengar suara kita semua yang membantah, sepertimana kita mendengar dan meneliti hujah mereka untuk memansuhkan PTPTN.

Satu lagi, kenapa UiTM yuran murah? Kenapa tak boleh dibuat di IPTA lain? Melayu, kita kena faham satu perkara. UiTM di bawah MARA. And MARA ini tujuannya khas untuk membantu Melayu yang kita perlu akui dan tak nafikan, memang agak ketinggalan dalam bidang education berbanding kaum lain. Jadi, sebab itu, dengan usaha daya MARA, merangka UiTM untuk membantu Melayu yang kewangannya tidak segah kaum lain, dan memberi peluang kepada Melayu tadi untuk menyambung pengajian in order for them to have a brighter future. Jangan lihat pada UiTM sahaja. Kita lihat pinjaman MARA. Pinjaman MARA memberi kelonggaran untuk pelajar menjadikan ianya sebagai biasiswa kalau dapat pointer sekian sekian, dan bayar 75% kalau pointer sekian sekian. Kenapa? Kerana, MARA memang tujuannya khas untuk membantu Melayu semata mata.

Berlainan dengan PTPTN, ianya untuk kesemua rakyat Malaysia, tanpa mengira kaum. Ini kerana, selepas MARA membantu Melayu, timbul juga kegusaran, tidakkan kerajaan membantu kaum lain yang mungkin juga ada yang tidak berkemampuan dari segi financial nya. So, dengan PTPTN, pinjaman disediakan untuk mereka menyambung pengajian. Sebab itu, kebanyakan universiti or kolej swasta menawarkan pinjaman PTPTN kepada bakal pelajarnya, kerana mungkin juga mereka ini tidak mampu. Dan adat meminjam, perlulah memulang semula duit tadi, ye dak? So that, duit pinjaman tadi boleh rolling dan digunakan untuk adik adik kita nanti belajar.

Habistu, kenapa MARA bole buat pinjaman bayar sikit and PTPTN tidak? Ingat, PTPTN skopnya luas, unuk membantu semua kaum. And instead of MARA yang menjaga hak keistimewaan orang Melayu dalam belajar, kita kena juga terima hakikat bahawa tak semua orang Melayu itu pandai sangat berbanding kaum lain. Sebab itu, MARA punya loan agak longgar. PTPTN pula on the other hand, memang untuk semua, dan tujuannya untuk membantu financial support kepada pelajar. So, dah pinjam, kena pulang. But then, untuk membuatkan pelajar kita lebih competitive dan juga memberi peluang kepada kaum lain merasa biasiswa, maka PTPTN telah memberi kelonggaran pengecualian bayaran pinjaman kepada mereka yang mendapat 1st class degree.

Yes, so, kenapa perlukan lagi free education when you can get it right? Free education memang bunyinya mudah, tapi, akan adakah lagi daya saing dan keinginan untuk menjadi yang terbaik dalam kalangan kita nanti? Plus, ini juga satu bentuk kezaliman kerana kalau kita caj cukai tinggi or guna duit minyak sekalipun, kita kena ingat, tak semua orang akan merasa such kind of insentif kerajaan, kerana tak semua daripada kita sambung pelajaran or berminat untuk menyambung pelajaran kan? So, this is a better way to give an incetive kepada rakyat rather than beri pendidikan percuma.

Because education is an investment, and an investment always needs money.


Bukankah ini satu bentuk free education? Or memang anak Melayu kita terlalu bodoh untuk bersaing mendapatkan pendidikan percuma seumpama ini? Kenapa Cina boleh kalau macam tu?

8 comments:

  1. Kupasan yg menarik... patutnya semua org baca & faham.

    PENDUDUK KERINCHI MASIH MENANTI PERMOHONAN MAAF NURUL IZZAH. Baca di sini...

    http://apakecoh2.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Pandangan yang hebat: kepada semua sila fahami:
    1. Apa itu free education (pendemontrasi perlu berikan takrifan)..pendidikan percuma sejak lahir sampai mati? sampai makan minum di tempat belajar pon perlu ditanggung kerajaan?
    2. UiTM untuk Melayu dan bumiputera jangan kerana permainan licik kita hilang satu lagi keistemwaan kita....mungkin kita tidak berada di uitm tetapi mungkin anak2 kita akan berada di uitm satu hari nanti..(lihat bangsa lain berpolitik tanpa menjejaskan hak dan kepentingan bangsa mereka)
    3. Mahasiswa kena berfikir apa itu sebenarnya "free education"...apakah nilai jika semuanya percuma......bukan PTPTN telah memberikan peluang kepada org miskin dan sederhana mendapat pendidikan....bandingkan bayaran pengurusan PTPTN dengan kadar faedah bank yang menawarkan pinjaman pendidikan..Ingat negara maju akan mempunyai 70-80% remaja dan belianya diuniversiti...bagaimana kerajaan nak menanggung jumlah ini.....bandingkan kategori negara (maju, mundur atau membangun) kadar cukai negara yg didakwa memberikan free education dengan Malaysia..
    TQ nak berfikir je

    ReplyDelete
  3. Tq kepad pengkomen pengkomen. Mohon kalau siapa siapa ada buah fikian lagi, kita kongsi dan bincang sama sama

    ReplyDelete
  4. Oh, maaf juga. Mungkin ada yang perasan bila saya sebut Melayu Melayu. Maaf kerana terlupa masukkan sekali bumiputera, kerana saya selalu menganggap bumiputera juga sebahagian daripada Melayu. And that's why, when I'm talking about Melayu, I'm talking about Bumis too.

    But then, yes, to make confirmation, I do berniat menyebut bumi sekali. Maaf jika ada yang tersinggung. Peace.

    ReplyDelete
  5. boleh state x apa kelonggaran yang diberikan oleh PTPTN... n the exact date kelonggaran ini diberikan??

    duit MARA datang dari mana eh?? Zakat org Islam or Cukai Bumiputera + Melayu sahaja?? since the privillege for their loan, is for bumis n malays, aku percaya n truly believe that's the truth..

    tima kasih..

    ReplyDelete
  6. Hang punya pendapat tak boleh pakai la , ak tak rasa kerajaan boleh merana kalau bagi pendidikan percuma brapa sja krajaan perlu kluarkan untuk melaksanakan pendidikan percuma rM6b.00 . 6b bkan untuk s0rang dua plajaq tp seluruh rakyat MALAYSIA nie semua bkan pembaziran sebaliknya ia merupakan satu manafaat yg brguna kepada negara kita fikir-fikirkanlah

    ReplyDelete
  7. memg dapat dilihat kepincangan sedikit dalam pengurusan kewangan kerajaan.. tp still PTPTN tak boleh dihapuskan.. esp yg pointer sume out.. haishh.. still nak minta balaja free sdgkan belajar pon mcm xbelajar

    ReplyDelete
  8. sokong, kalau nak belajar betul-betul tak pe gak la nak bagi free bes kalau ada pljr yang juz msuk ipta/ipts sebab nk ikut bf or gf ye macam mana plaq..tak kan kerajaan nak bayar membazir ooooooo..ingat duit petik dari langit ke???usha la mana ada bnde free dalam dunia nie, if nak dapat pahala pun kena buat amal tau, lagi pun masuk tandas pun kne byr 30sen oo..tak memekak plaq orang..

    ReplyDelete