Cari dan Mencari

Thursday, 15 March 2012

Barrack Obama Sokong Lynas Dibina!!!

Hari ini, EU, US and Japan file a case against China kerana sekatan eksport bahan nadir bumi, rare earth ke pasaran dunia, kerana kita sedia maklum bahawa China sedang cuba untuk memonopoli pasaran rare earth dunia. China merupakan antara pengeluar utama, dengan hampir 97% rare earth dikeluarkan oleh mereka, dan sekarang mereka tidak mahu mengeksport kerana mahu gunakan untuk domestic use only. Bermakna, rare earth ni, dia nak pakai sorang sorang.

President Obama: "If China would simply let the market work on its own, we would have no objections''

Bererti, pasaran rare earth sangat sangat menjadi demand di dunia.

Bayangkan jika China menyekat eksport, kemudian datang pula Malaysia menerusi Lynas menjadi pengeluar baru rare earth dunia. Sudah pasti kuasa ekonomi dunia menumpukan perhatian kepada negara kita, kan? Tapi, kenapa kit pula melala terlolong lolong nak bantah pembinaan Lynas? Ok, it's a fact, kaum Cina yang majoritinya membantah ia dibina di Malaysia.

Eh, cop. Tadi bukan negara China yang sekat eksport? Tapi, kenapa kaum Cina Malaysia pula yang bantah pembinaan? Or, did I smell something fishy over here?

Report?

Nah, BBC hari ini melaporkan mengenai isu ini di SINI: US, EU and Japan challenge China on rare earths at WTOMalah, Malaysian Insider juga turut melaporkan berita yang sama di artikelnya di SINI


So, the million-dollar-question is, memandangkan Lim Guan Eng pun dah tak berani nak pergi berjumpa dengan CEO Lynas, Nick Curtis seperti, yang kawan PulokDoh tulis dalam artikel LGE Sama Macam Fuziah: Takut Jumpa Lynas, adakah benar mereka betul betul mahu membantah Lynas kerana cakap cakap kononnya bahaya semua yada yada, atau sebenarnya ada kaitan dengan permaina ekonomi dunia?

Think. Think before you ask. Think before you twist.

No comments:

Post a Comment