Cari dan Mencari

Loading...

Monday, 28 May 2012

Anwar Selamba Menipu Di Twitter !!!

Kalau dalam Twitter pun dia boleh selamba je menipu hidup hidup, dalam benda lain tak tahulah. Tak percaya? Jom kita tengok.


Dalam Twit di bawah, ada orang bercakap tentang Tunku Abdul Rahman keluar UMNO, lalu Anwar terus Twit kononnya Tunku itu pengasas UMNO, jadi kalau Tunku cakap tentang UMNO, ada kredibiliti.

Kemudian, ada pula orang Twit dia, bukan ke pengasas UMNO Onn Jaafar. Anwar pun terus je jawab, benar. Dah, mana satu betul ni? Ha, hal pengasas pun dia boleh spin. Steady betul Anugerah Tuhan sorang ni.

Sunday, 27 May 2012

Mahukan Perdana Menteri Yang Tidak Menghormati Rukun Negara???

Jadi, kita tahu, Rukun Negara menjadi asas kepada negara Malaysia, dan ia juga menjadi asas kepada manusia yang mahu digelar rakyat ata warga kepada negara ini. Bukan?

Ok. Kalau dalam Islam, rukun Islam melengkapkan kita sebagai orang Islam. Macam tu juga Rukun Negara Malaysia. Mematuhinya membuatkan kita sebagai salah seorang warga negara yang sah.

1. Kepercayaan Kepada Tuhan.
2. Kesetiaan Kepada Raja Dan Negara
3. Keluhuran Perlembagaan
4. Kedaulatan Undang Undang.
5. Kesopanan Dan Kesusilaan.

Cuma. Pada aku, melalui politik yang dibawa oleh pembangkang dewasa ini, nampak seperti, kelima lima rukun cuba dilanggar oleh mereka. Atau sedikit sebanyak mengajar rakyat untuk melanggarnya.

Tengok sahajalah. Promosi LGBT sana sini, untuk agama mana mana sekalipun, memang menjadi suatu taboo. Tapi, hanya kerana 'hak asasi manusia', maka ada segelintir yang menyokong kuat fahaman ini. Tidakkan ini sudah menolak kepercayaan kepada Tuhan?

Soal kesetiaan Raja dan Negara memang dah terlalu terang benderang mereka melanggarnya. 'Republik Malaysia' sahaja sudah jelas menunjukkan yang mereka cuba menolak kesetiaan ini. Dan berapa kali juga sudah kita didengarkan dengan beberapa pemimpin ini yang menghina dan memburukkan negara sendiri di negara lain. Mana pergi kesetiaan kepada negara?


Kesetiaan Raja?



Republik Malaysia?


Beberapa hari lepas, ada aku terbaca satu komen dari satu kawan. Dia cakap, "ubah kerajaan sekarang sebelum negara kita jadi macam Indonesia, yang mana orang kaya menjadi sangat kaya, dan orang miskin menjadi sangat miskin. Sebab rasuah UMNO terlalu gila!"

Aku tergelak. Dia sedar ke apa yang dia cakap? Indonesia jadi begitu, sebab mereka juga merupakan kerajaan republik hari ini, yang diasaskan melalui demonstrasi rakyat 1970 dahulu! Dan inilah hasilnya jika kita berdemo dan berepublik.

Keluhuran perlembagaan? Kalau benar mereka percaya kepada luhurnya perlembagaan, maka tidak sewenang wenang mereka menafikan Islam sebagai agama tanah ini. Tapi tidak. Ini juga cuba diterapkan oleh pembangkang kita.

Dan sudah tentunya, kedaulatan undang undang. Hahaha. Kelakar. Terlalu banyak contohnya. Even mahkamah sudah mengeluarkan arahan tidak mendekati Dataran Merdeka, tapi, ada mereka dengar? Nah. Tak nampak ke yang mereka sememangnya mengajar rakyat untuk tidak mendaulatkan undang undang? Dan protes demo sana sini jugalah yang meletakkan rakyat kita bukan lagi sebuah rakyat yang berbudayakan kesopanan dan kesusilaan.

Kerajaan UMNO juga tidak sempurna. Tapi, nah, antara kedua ini, aku memilih kerajaan yang sekurang kurangnya menekankan aspek nilai murni, or paling tak pun, menghormati rukun negara.

Sebab, Islam juga mengajar, untuk mendekat perkara yang baik baik. UMNO itu tak lah baik betul, tapi, kalau nak banding dengan pakatan jahanam, haha, kita nampak mana yang lebih baik. Dah. Jangan cakap soal rasuah. Jangan cakap macam diri tu maksum. Kalau benda benda kecil macam ni pun kau tak mampu buktikan yang kau boleh ikut, kau masih nak bising soal rasuah? Pfft.



And yes, because of power, arrogance and being greedy, nothing is impossible.

Thursday, 17 May 2012

Akhirnya, DAP Mengajar Budaya Rasuah !!!

Maka, selepas 3 kali Bersih dianjurkan yang antara lain menggesa supaya rasuah dihentikan, dan juga laungan Demokrasi dan kebebasan bersuara yang diuar uarkan oleh parti cauvanis DAP, hari ini terdedah lagilah tembelang demi tembelang parti yang paling racist di Malaysia ini.

Oh, dan jangan juga kita lupa, Lim Guan Eng ini jugalah yang sibuk melaungkan CAT ( Competency, Accountability, Trancparency??? ) di Pulau Pinang, padahal dialah sebenarnya yang paling sibuk bermain rasuah.

Kenapa aku kata sedemikian?

Yes. Selain menipu kaw kaw tentang demokrasi bersuara sehingga meminggirkan Tunku Aziz hanya kerana meluahkan perbezaan pendapat yang kononnya bertentangan dengan pendirian parti, Tunku juga cuba dirasuah oleh Lim Guan Eng sebanyak RM 50,000 dan jawatan senatorship supaya menarik balik perletakan jawatannya!

Kepala bapak engkau lah Bersih! Nah, baca selanjutnya di MyMassa. Kasi paham. Jangan sampai buta kena cucuk hidung dilembu DAP. Melalak sangat kononnya Kak Jat yang menglembukan penyokong UMNO, padahal kau orang kena lembu bodoh bodoh je sama DAP ni.

Wednesday, 16 May 2012

PAS Itu Islam, Kenapa Kau Tentang? Kafir Tahu?

Ya. PAS itu perjuangannya Islam, UMNO pula perjuangannya Melayu. Jadi, kalau kita pusing kot mana pun, kita perlu perjuangkan Islam dahulu melebihi apa apa pun kan?

Ya. Aku tak pernah menentang perjuangan PAS menegakkan Islam. Malah, aku selalu rasa, apa yang kurang pada UMNO adalah perjuangan Islamnya mungkin tidak seserius PAS. Berapa kali dalam aku fikir sorang sorang aku akan kata, bila aku nak masuk PAS ni sebenarnya?

Jadi, aku balik kepada asal usul kedua duanya. Eh, apa ni. Bunyi macam aku ni orang UMNO pulak. Hahaha. Bukan. Aku bukan orang UMNO. Cuma kebetulan perjuangan aku ada sedikit sama dengan UMNO, ada sedikit sama dengan PAS. So, sebab itu tidak untuk aku menolak 100% keduanya, tapi tidak juga untuk menerima sepenuhnya.







Pahlawan.


Jadi, UMNO seperti kita tahu, terjadinya apabila persatuan persatuan Orang Melayu semasa itu mahu bersatu di atas satu platform yang satu. Meaning, di atas perjuangan ini, maka mereka sepakat untuk menubuhkan satu platform menjadi penghubung banyak banyak persatuan ini tadi. Dan tertubuhnya United Malays National Organisation. Maksudnya, bersatu beberapa pertubuhan Melayu ketika itu menjadi satu. Kerana apa? Kerana kita tahu, zaman itu, semangat kebangsaan itu kuat. Selagi namanya Melayu, dan sudah tentu Islam, maka darah Melayu itu membuatkan semangat ini bergema bagi menuntut kemerdekaan.

Cuma, ada segelintir Melayu yang tidak menyokong. Siapakah Melayu ini? Ya, Melayu Melayu seperti PKMM, API dan seangkatan yang bersama perjuangan komunis bagi melawan British penjajah semasa itu. So, kenapa tidak kita sokong PKMM dan API sedangkan mereka menentang British? Ya. Kerananya, walaupun mereka menentang kuat British, tetapi peristiwa peristiwa seperti Bukit Kepong, Sungai Beko Perak dan lain lain telah menunjukkan, tetapi ramai juga rakyat rakyat awam yang telah dibunuh oleh mereka, khususnya Melayu semasa itu. Jadi, walaupun matlamat mereka untuk menentang penjajah itu benar, tetapi matlamat itu tidak menghalalkan cara dengan membunuh mereka yang tidak berdosa.

So, golongan inilah yang menentang kuat kemerdekaan kita melalui rundingan semasa itu dengan British.

Macam mana pula dengan PAS? Ya. PAS juga merupakan UMNO pada asalnya, kerana mereka merupakan golongan Melayu yang merasakan Islam sebagai perjuangan sebenar berbanding Melayu. Ada yang kata, Presiden pertama PAS, iaitu Ustaz Ahmad Fuad menubuhkan PAS kerana tidak dapat bertanding pilhanraya melalui kerusi UMNO, tapi aku percaya, antara lain penubuhannya ialah kerana mahu perjuangan Islam sebagai perjuangan utama berbanding UMNO yang lebih memperjuangkan Melayu. Kerana saf awal pimpinan PAS juga merupakan ahli ahli Bahagian Agama UMNO pada ketika itu.

Jadi aku yakin, asas kepada perbezaan kedua ini adalah perjuangan asal, yakni Islam dan Melayu.

Tetapi, itu tidak bermakna UMNO sebuah parti yang tidak memperjuangkan Islam. Kerana apa UMNO itu memperjuangkan Melayu? Kerana, memang dari dahulu sehingga sekarang, sehingga termaktub dalam Perlembagaan, bahawa Melayu itu beragama Islam. Dan kita juga tidak boleh menafikan kewujudan bangsa Melayu, kerana di dalam Al-Quran juga ada disebut bahawa Tuhan menciptakan kita dari suku suku dan bangsa bangsa yang berbeza untuk kita saling kenal mengenal dan menghormati.






Maksud Melayu.


Jadi, apabila TG Nik Aziz beberapa tahun sudah berkata, malu dilahirkan sebagai Melayu, dan rela dilahirkan dalam bangsa apa sekalipun asalkan dia Islam, aku rasa sedikit terkilan. Kerana apa? Kalau kau dilahirkan dalam bangsa Inggeris, dan kebetulan kau lahir sebagai Islam, adakah yakin kau mampu untuk belajar tentang Islam secara mendalam dan sebagainya? Kita kena terima hakikat, takdir Tuhan yang melahirkan kita sebagai Melayu di Malaysia inilah yang menyebabkan kita ini Islam. Cuba Tuhan takdirkan kau dilahirkan di Ukraine, belum tentu kau Islam bukan?

Ini konklusi yang aku dapat baru baru ini. Kita ini lahir, belum tentu agamanya lagi. Sebab kita lahir lahir, kebanyakannya mengikut agama ibu bapa kita. Tapi kita ini lahir, sudah ditentukan bangsa kita. Maksud aku, kalau aku lahir sebagai Melayu, pusing ikut mana pun aku tetap mati sebagai Melayu, sebab memang itu lah darah kulit aku selamanya. Kecualilah Michael Jackson, dia boleh tukar warna kulit. Tapi, itupun tak menghalang dia dari menjadi seorang yang berkulit hitam dari segi bangsanya.

Tapi, jika kau dilahirkan sebagai seorang kafir, tak mustahil kau mati sebagai Islam. Ini kerana, agama boleh dididik atau diajar semasa hidup.

Dan sepertinya kita maklum, Melayu itu sememangnya Islam. Malah, perlembagaan sendiri menyebut Melayu itu Islam. Jadi, untuk seorang Melayu keluar dari Islam, dia seharusnya keluar dari Melayu dan menjadi bangsa lain terlebih dahulu, dan itu sudah tentu mustahil.

Maka, sebab itulah berdegar degar kita sebagai Melayu perlu mempertahan kemelayuan kita ini. Kerana inilah jati diri kita, jati diri yang membentuk asas agama dalam jiwa kita.

Dan PAS itu juga sebuah parti, bukan agama. Sebagaimana aku bukan ahli UMNO, tak bermakna aku tidak perjuangkan Melayu. Dan aku juga bukan ahli PAS, adakah bermakna aku kafir?

Cuma mungkin, apa yang lebih baik pada aku, adalah jika mereka bergabung, maka sudah tentu PAS dapat menanam lebih jiwa Islam itu dalam UMNO, dan UMNO terus memperjuangkan nasib anak bangsa.

Cuma, ego.

Yes. Ini satu lagi. Pada aku, jika benar asas perjuangan PAS adalah Islam dan bukannya politik semata mata, maka tidak ada alasan untuk dia menolah perpaduan sesama Muslim, kerana ini juga dituntut dalam Al-Quran. Maka, kalau setakat cakap perjuangan berlandaskan Al-Quran tapi tidak praktikkan amalannya, maka pada aku, perjuangan itu adalah satu retorik, dan hanyalah berbaur politik semata mata.

Apapun, feel no hesitated to comment below and share pendapat masing masing. Tak apa. Saya Melayu saya Islam. Saya bukan DAP yang terus buang ahlinya yang memberi pendapat. Hahaha.

Sabarlah Tunku Aziz.

Saturday, 12 May 2012

Perhimpunan Sebenar UMNO !!! Kereta Polis Diterbalikkan?


Kereta diterbalikkan di luar Stadium Bukit Jalil semalam.


Sebenarnya, lantaklah UMNO ni nak berhimpun pun, sebab aku rasa, dia berhimpun elok je diam diam dalam dewan tu. Alah, kalau kita ada nak himpun Hari Keluarga pun kita nak buat besar besar tapi tak menyusahkan orang kan? So, anggap jelah depa ni berhimpun Hari Keluarga dia.

Cuma, aku rasa ok pasal bila dia buat dekat dalam stadium, at least boleh membuktikan bahawa kalau kita nak berhimpun ramai ramai, tak kisahlah 10 ribu ke, 30 ribu ke, 100 ribu ke, 300 ribu ke, hatta 9 juta orang sekali pun, selagi dia buat dalam dewan or stadium dan tak mengganggu ketenteraman awam dan mematuhi peraturan, then it's fine.

Himpunan Hijau Kuantan Februari lalu pun dah buktikan, bila kita follow betul betul arahan polis dan sebagainya, then everything can be under control.

Dah. Jangan kalut kalut. Jom kita layan video puak puak Afdlin ni. Tak boleh blah betul aku. Hahaha. #bangkangdarilongkang






Bangkang Dari Longkang!

Friday, 11 May 2012

Boikot Bar Council !!!

HOT! MAJLIS PEGUAM DIBUBARKAN?



KUALA LUMPUR 11 Mei - Sebuah badan guaman baru yang bebas daripada pengaruh politik perlu diwujudkan bagi menggantikan Majlis Peguam.

Ahli Majlis Peguam, Abu Backer Sidek berkata, langkah itu perlu memandangkan Majlis Peguam sedia ada gagal dipertahankan sebagai sebuah badan yang profesional dan berintegriti.

"Kewibawaan Majlis Peguam sebagai sebuah badan non-partisan sudah dicemari agenda-agenda politik pemimpin dan parti pembangkang.

"Saya menggesa kerajaan supaya mengkaji semula Akta Profesion Undang-Undang 1976 dalam usaha mewujudkan sebuah badan guaman yang bebas daripada campur tangan politik serta menjadi badan yang berintegriti dan dihormati," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurut Abu Backer, badan alternatif itu diharap akan menyediakan peluang yang lebih demokrasi dan profesional kepada peguam di negara ini - UM
 
Aliff - Yes. Aku setuju sangat sangat benda ni. Kerjaya profesional macam peguam especilly, even nak bias dengan client pun tak boleh. Sebab kena mengikut profesionalisma mereka sebagai peguam. Apatah lagi untuk bersikap bias kepada politik. Sebab dah tentu boleh involve perception and image kepada certain certain side. Macam contoh, kalau Majlis Peguam sendiri dah side ke government or pembangkang, mereka sendiri dah langgar etika profesionalisma mereka untuk be neutral, dan bercakap based on fact. Kalau dah peguam pun tak ikut undang undang, siapa lagi kita nak percaya? Please, please. Well, in this case, apa yang aku nampak, kita rakyat biasa tak lah boleh buat apa sangat, sebab kita bukan terlibat dengan Majlis Peguam. Tapi, peguam peguam sendiri perlu guna kredibiliti dan kefahaman dalam diri untuk fikir benda ni, and, kalau boleh boikot, just boikot and bernaung bawh badan baru.
 
What we can do as orang biasa is kita boleh tengok muka muka yang ada dalam Majlis Peguam yang bias ni, and berhenti menyokong apa yang mereka perjuangkan. Well, kalau betul apa yang diperjuangkan tak apa, tapi kalau dah bias, kita boikot je terus pihak pihak macam ni.
 
Macam contoh, Kesatuan Wartawan baru baru ini boikot kononnya polis bertindak kejam terhadap mereka, tapi mereka cuba menutup fact yang peserta Bersih juga terlibat dalam huru hara yang tercetus tu, dan kenapa perlu put all the blame on police kan?
 
So, bila ada bias sikit sebanyak, takut nanti akan ada agenda agenda tertentu.

Antara Ketenteraman Awam Vs Ketenteraman Ambiga !!!

Nah. Aku bangun bangun tidur, buka surat khabar alam maya, ternampak berita yang menceriakan pagi aku.





DAP gesa polis ambil tindakan Perkasa berhimpun.



Ambiga dakwa peniaga perlu pergi mahkamah.

So dah nampak? First and foremost, kepada penyokong tegar DAP DAP ini. Kau ingat mereka ni ikhlas sangat ke dalam BERSIH yang kau orang sokong tu?

Diorang ni, kena sergah depan rumah sendiri, depan pejabat pun dah melatah panggil polis. Lepastu, dia kata polis tak buat kerja. Oh. Pandai. Habis, yang masa kau orang berhimpun, polis kawal bekerja tu, tahu pulak nak maki polis buat kerja kan?

DAP kata, PERKASA mengganggu ketenteraman Lim Guan Eng dan ahli akibat daripada perhimpunan ini. Stop. Bersih 0.3 itu hari kau tak kata pulak mengganggu ketenteraman kan? Kalau kau nak kata sangat dekat KL itu hari tenteram, jangan menipu la. Malah, tahap gangguan ketenteraman itu meluas sampai ke kehidupan masyarakat kita, bilamana rakyat bercakaran sesama sendiri akibat dari kebangangan Bersih 0.3 itu.

Ambiga kata, peniaga perlu bawa ke mahkamah sebarang tuntutan. Pfft. Bersih 0.3 tempoh hari, mahkamah dah keluar arahan untuk kosongkan kawasan sekitar Dataran Merdeka, ada Ambiga hormat keputusan mahkamah? Kau ingat orang percaya ke kat kau Ambiga kalau nak bawa kes kes ke mahkamah ni ha?

Tolonglah. Macam mana entah lagi aku nak tarik mata puak puak ni kasi sedar sikit 'keikhlasan' sebenar pemimpin pemimpin perjuangan kau ni.