Cari dan Mencari

Wednesday, 29 February 2012

Sebenarnya, Akui Bahawa BR1M Adalah Rasuah Kerajaan.


Hehehe, now we're talking.

Yes. Bantuan Rakyat 1 Malaysia, terus mendapat tempat di hati rakyat menjadi kontroversi sejak dari mula diumumkan oleh Najib Razak, sehinggalah kepada pemberian yang sedang berlaku sekarang.

Well, tuduhannya? Ini semua gula gula pilihanraya Najib. Gula gula!!!

Ops, sabar sabar. Jangan suka sangat.

Gula gula? Well then, mari kita tengok dahulu perjalanan hidup BR1M.

Seawal Najib mengumumkan mengenai program ini, woh, laju terus mereka kata, negara akan bankrap, ini duit haram (hm, siapalah pemimpin yang cakap duit haram ni), duit ini semua pinjaman dari Bank Dunia, itu ini, dan macam macam lagilah. Tertunggu tunggu juga kot depa nak cakap Najib pinjam duit Rosmah ke apa kan? So, konklusi di sini, BR1M ini tak patut! Jijik! Haram! Kami tak akan ambil walau sesen! Ha, begitulah gamaknya nada dan intonasi yang diberikan.

Fast forward to today, hari di mana pemberian ini sedang berlaku. Dan, ok, kita tak perlu la cakap siapa yang dapat kan? Kita assume mostly rakyat Malaysia yang layak, dapat merasai pemberian ini. But then, terfikir sekejap. Adakah yang dapat semua ni, semua orang Najib? Maknanya orang yang menyokong kerajaan? Amboi, orang tak sokong kerajaan sorang pun tak dapat? Takkan lah, Pak Jib cakap semua dapat, tak kira siapa janji layak kan?

So, mestilah ada yang dapat juga dari kalangan pembangkang kan? Eh. Sekejap. Betul ke? tapi, tadi mereka kata, duit ni haram, negara bankrap, duit pinjam Bank Dunia lah semua. Aik, macam mana ni? Kalau betul, kenapa diambil lagi? Kata lagi, rasuah pilihanraya? Amboi, kalau rasuah pilihanraya, Najib pun berdosa bagi rasuah, yang engkau ambil duit rasuah tak berdosa ke bang?

Eh. Tak. Mana ada. Sekarang bunyi dah lain. Diorang dah mula cakap ayat, "Salah ke kami ambik? Bukan duit UMNO pun. Ini duit rakyat."

Amboi, pandai. Tahu pulak cakap lain pulak sekarang ye? Amboi amboi. Tak rasa pulak bersalah ke tolong negara bankrap? Tak rasa bersalah ke ambil duit haram? Eh, aku ni pun satu. Tak rasa bersalah ke kutuk orang? Ok, maaf maaf. Ter-emosi sikit. Hehe. Ok, then, sekarang, kita terimalah, tak kira lah penyokong mana mana, kita doa supaya dapat membantu ringankan beban.

Ops, tunggu dulu. Belum habis. Apa yang belum habis? Cerita belum habis, duit dah habis. Nah. Bila duit dah habis, berdendanglah semula lagu lama. Duit tu habis buat apa, tak tahulah. Harapnya buatlah benda baik ya? Sekarang, keluar pula dakwaan, alah, duit rasuah pilihanraya. Lagi, ada juga yang cakap, "Kau jangan jadi bodoh. Setakat RM500, jangan termakan dengan tipu daya Najib tu."

Bang, meh saya nak cakap. Abang tu, yalah, mungkinlah kaya, nak nak yang bercakap tu orang yang keliling Malaysia berceramah. Sebab dia kaya, pernah jadi Menteri Duit, mana tak kaya. Abang tengoklah RM500 tu sikit bang, tapi cuba bayang perasaan nelayan, petani semua dapat RM500 tadi. Tak ke besar tu pada dia. Apa, abang nak hina diorang sebab nampak RM500 tu besar? Jangan takbur bang.

Plus, gula gula pilihanraya? Ehem ehem. Ada juga sorang abang tu, ada juga cakap, kalau menang nanti, nak juga bagi cikgu RM500 sorang, lepastu, nak bagi surirumah duit lah, apa lah. Eh, tu bukan gula gula pilihanraya ke bang? Kita akui, BR1M mungkin gula gula, tapi at least, gula gula ni rakyat dah dapat. Yang gula gula orang tu cakap, berjanji jelah. Takut nanti karang kempunan orang Malaysia makan gula gula dia. Haha. Mana yang terasa, adik minta maaf ya. Challo bette.

Sunday, 26 February 2012

Adnan Yaakob Turut Serta Himpunan Hijau 2 Kuantan???

Well, aku sampai sampai tadi, tengok jalan tak lah jam sesak sangat. Tapi jam tetap jam, sebab banyak kereta. Well, itulah bagusnya Akta Perhimpunan Aman ni aku rasa. Bila ada permit, maka akan ada kawalan daripada polis, dan at least menjaga lalu lintas. Orang Kuantan marah pasal menyesakkan jalan itu standard la. Malah, siap ada helikopter lagi buat coverage. Ada dalam 3 helikopter tadi. Siapa punya helikopter aku tak tahu lah.


Yeah, gambar kecil je lah tapinya. Kalau aku pakai DSLR sedap juga nak tangkap.

Sesampai aku tadi, ramai orang aku tengok. Ini satu hal lagi. Kalau baca surat surat khabar, akan banyak angka yang diberikan oleh pelbagai pihak. Polis kata 3000, Astro Awani kata 6000, kalau tengok pihak pembangkang, ada yang kata sampai 20000. Hisham Rais announce "kita sekarang berada 15,000 dan sedang menanti ramai lagi kawan kawan kita". Pada aku, isu ramai mana ni bukan isu besar. Jangan sampai nak bergaduh sangat. Lainlah kalau betul betul ramai sampai ratus ribu. Sebabnya, mana ada orang yang kira berapa ramai yang hadir. Jangkaan based on pandangan masing masing. Ini bukan konsert, boleh kira atas tiket. Ok, tak kisah tu.
So generally, mula tadi ada la dalam pukul 9.30am lebih macam tu. Pengacara majlis, Hishamuddin Rais. Hahaha. Mula mula ada Ustaz PAS lead bacaan doa. Habistu, ada pula Hishamuddin Rais bacakan semula doa, translate ke bahasa Inggeris.Motifnya, aku pun tak tahu.
Katanya, sebab mungkin ada anak anak hasil PPSMI yang tak faham Bahasa Melayu, so dia mahu translate ke English biar paham. Pfft. Do not bluffing. Pak Samad dekat belakang tak marah pula kawan dia cakap English ya Pak Samad? Nah, hari ini kerajaan buat Bahasa Melayu semula, marah juga kerajaan. Tak akan habislah sesi memarah kerajaan ni sampai bila bila daripada Hisham Rais ni.


See? Buat perhimpunan ada permit kan senang. Ada polis jaga lalulintas tak lah mengganggu sangat. Itupun tadi ada orang maki maki lagi ke polis. Haih. Taktahu lah. Tapi aku respeklah pada abang abang PAS yang mengucapkan terima kasih kepada abang polis. Pandai kenang jasa.

Opening act tadi dimulakan dengan bacaan puisi oleh Pak Samad. Yes. The Dead Crow. Dia pun bacakanlah. "Gebeng Yang Luka" tajuknya. Aku tak adalah sampai salin apa puisinya. Dengar pun sayup sayup saja.

Kemudian, ucapan pertama diberikan oleh wakil Bukit Koman, dia bercakap tentang Lynas ini membawa masuk toxic cyanide sebanyak 3000kg setiap hari. Wow. Dan dia ada juga cakap pasal perkara perkara yang mungkin membahayakan mengenai Lynas ini. Yang menariknya, di akhir ucapannya, dia ada menjerit "kami bukan mahukan 1Malaysia sahaja, kami juga mahukan 1SihatMalaysia!" Ya, jangan ingat orang pembangkang ni tak menyokong 1Malaysia ya? Hehehe.

Then, ada lagi ucapan daripada Suresh dari Cameron Highland, menceritakan tentang bantahan pembinaan incinerator di sana. Dan kononnya jangan lah sampai nasib orang Kuantan jadi macam nasib orang Cameron. Well, membina incinerator memang sesuatu yang sangat memberi pros and cons yang sangat besar. Pros, boleh membantu menjana elektrik di samping menghapuskan sampah, tetapi, datangnya dengan pollution yang agak tinggi. Udara, air, bau dan sebagainya. Unless, di bina betul betul di kawasan yang tidak ada penempatan manusia, then aku sokong sepenuhnya. Sebab, kalau tak bina pun, the sampah alone can bring a great pollution to people, especially when it is not being dimusnahkan sebaiknya.


Ha, daripada Petaling Jaya pun datang? Ok lah, sebab katanya membawa semangat masalah rakyat Malaysia, bukan Kuantan sahaja. Solidariti. Hahaha
Kemudian lagi, ucapan daripada wakil Rawang pula, tentang bantahan pembinaan pencawang TNB. Di sini menarik. Berlaku sedikit kekecohan antara peserta perhimpunan dan wakil media. Sebabnya? Wakil media berdiri depan orang ramai yang duduk di padang tadi. Entah, pada aku, jangan lah sampai kecam media tu. Dah dia nak buat coverage, kasi keluar berita. Tengok berita Astro Awani tadi, kan dah keluar laporan. Lepastu karang, nanti tak keluar report, mulalah kata media bias. Sampai si Hisham Rais menegur seorang "Pak Aji yang ada janggut putih tu" suruh duduk, sebab pak aji tu tengah memaki media. Aku quote semula saja apa yang Hisham Rais panggil pak aji tadi tu.


Wakil Astro Awani yang datang membuat liputan. Kesian brader brader. Sabar ya. Ada juga tadi dari Sinar Harian, dan beberapa paper lagi.



Pak Aji Janggut Putih

Then, ada lagi lah beberapa ucapan daripada wakil wakil NGO lain, macam Gerakan Anti-Lynas, dan juga Pengerusi Himpunan ni. Yang menarik, tentang satu ucapan daripada wakil Kuala Lumpur, bercakap tentang bantahan pembinaan MRT di Jalan Sultan. To save khazanah negara. Yeah, I agree with this. Membina MRT itu bagus untuk rakyat, tetapi mungkin lokasinya boleh diletak di tempat yang sesuai.

"We are no against the MRT, we just want it to be on the right route." Yeah, itu adalah slogannya. Which is good to me. Cuma, apa yang aku tak setuju part isu harga. Pamplet ini mempersoal harga yang mahal kenapa perlu sampai RM50b untuk pembinaan sejauh 50km, sedangkan Putra LRT hanya bernilai RM1b untuk sejauh 24km.

Psst. Pergi kedai makcik Timah, beli karipap harini, berapa dapat dengan RM1? 3? 10 tahun lepas aku dapat beli 5 biji karipap. Takkan aku nak argue dengan makcik Timah. Tak kena lah nak compare dengan pembinaan 10 tahun lepas punya cerita. Mahal tu tak apa pada aku as long as semua duit tadi digunakan untuk pembinaan supaya dapat dibina yang terbaik dan berkualiti tinggi. Jangan ada yang makan komisyen besar besar sudah. Alah, tapi, pusing pusing yang makan kontraktor juga. Masalahnya di sini, kontraktor yang makan, pihak kerajaan yang dituduh nanti.

Ok, mungkin akan ada yang argue LRT extension pada tahun 2012 hanya bernilai RM7b untuk 34km. Extension, means menambah. MRT, membina yang baru sebaru barunya. Mungkin hal harga ni boleh ada audit yang lebih telus untuk pantau. Audit daripada pihak kerajaan dan rakyat mungkin, biar win win situation untuk semua orang.

Habis dekat situ hal MRT. Selepas itu, ada lagi ucapan daripada yang lain. Ha, ni nak cerita. Di pertengahan ucapan, tiba tiba ada pula announcement, orang hilang anak. Menangis budak tu atas pentas tak jumpa mak ayah. Pengacara majlis pun umum lah tadi. Itulah, aku tak setuju bab membawa anak ni. Hari Ahad ni, kasilah budak budak tu duduk rumah berehat. Esok sekolah. Ha, kan dah hilang anak sampai bagai. Hal ini juga melanggar peraturan yang dah diberikan oleh pihak polis kepada penganjur. Nak buat macam mana, masa risalah edaran untuk ke Himpunan ni, pihak penganjur siap pesan suruh bawak keluarga rakan rakan dan ramai lagi. Jadi, ini aku memang rasa penganjur perlu sedikit sebanyak bertanggungjawab sebab tak ada amaran tentang hal ini. Bukan apa, just untuk mengelakkan perkara tak diingini berlaku.

Oh, anak tadi dari Jengka Pusat.


Budak tahfiz Seri Damai. Aku tanya, kenapa datang. Disuruh datang. Haih.

Dan akhir sekali, tibalah waktu yang semua orang tunggu. Ucapan terakhir dan penutup daripada Anwar Ibrahim. Yes. Manifesto baru keluar. Boleh tengok video di entri sini.

Anwar kata, berjanji jika Pakatan dapat tawan Putrajaya, Lynas dan kilang kilang tidak environmental-friendly yang lain akan ditutup sama. Hehehe. Semua orang bersorak. Aku pun harapkan perkara yang sama, tetapi indah khabar selalunya dari rupa. Jangan lupa, mereka juga menjanjikan perkara yang sama, PAS kata, kalau kita menang Selangor, kita akan tutup kilang Carlsberg di Shah Alam. Malah, Shah Alam sendiri dimenangi oleh PAS, Khalid Samad. Hm, tapi aku tengok, masih juga operate lagi kilang tu. Plus, jangan fikir ia mudah untuk tutup sewenang wenangnya kilang ni. Lynas Corp spent around RM700 juta untuk bina, dan kalau disuruh tutup, paling paling kena bayar pampasan. Pakatan ada RM700 juta untuk bayar?

And fear the most, jika mereka menang, dan mereka tak dapat tutup, mereka akan mengambil jalan mudah dan selamat menyalahkan kerajaan terdahulu. Damage has been done, apa nak buat, something like that. So, still tak membawa apa apa makna.

Setakat ini untuk laporan hari ini. Ok, to be fair, aku akan tulis pros and cons, dari pihak Lynas dan dari pihak penentang tentang isu ini. Itu hari aku dah dengar dari Lynas, dan hari ini aku dah dengar dari penentang. Nanti aku akan tulis pros and cons, dan tahap mana sangat sebenarnya bahaya yang digembar gemburkan, sampai kononnya nanti akan ada anak lahir kaki ke atas. Well, untuk kita berlaku adil, kita kena dengar dari dua dua pihak baru boleh take side kan?

Yes, aku tinggalkan dengan sebuah lagi video yang mengesahkan bahawa himpunan ini juga sebenarnya tak lebih sangat daripada sekuel Bersih series, iaitu Bersih 3. Kononnya ini bukan himpunan politik. Pfft. Tengok kehadiran pun dah tahu.

Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang, Saifuddin Nasution, Shamsul Iskandar, Wan Azizah, The Pretty and Gorgeous Izzah (hehehe), Fuziah Saleh, Azan Ismail dan ramai lagi. Ronnie Liu, Eli Wong semua adalah.

Oh, and, berlaku juga penipuan tadi. Announcement kononnya menunggu ketibaan Menteri Besar Pahang, Adnan Yaakob. Katanya Dato Nan dah bersetuju untuk datang. Yes, ini boleh berlaku keraguan, sebab bila dia tidak datang, maka rakyat akan kata dia tidak berani, bukan? Well, aku hubungi wakil dari pejabat Menteri Besar, dan disahkan tak ada langsung Tok Nan sebut pasal nak datang. Thus, keraguan rakyat telah ditimbul di situ. Cess.



video


Untuk sedikit info berkenaan Lynas, sila baca blog Brader Jai ini yang sama sama pergi Lynas tempohari dengan aku.

Permulaan.

Hairan. Hairan bila mana bangsa-bangsa lain melindungi saudara-saudara sebangsa mereka, seagama mereka.
Hairan. Hairan bila mana bangsa kita langsung berkelahi, saudara seagama, apatah lagi sebangsa.

Ingin aku tekankan bukanlah salah menentang saudara seagama kita yang lari daripada landasan sebenar, tapi pernahkah kau memperbetulkan? Berdakwah? Dalam erti kata lain menyemai perkara baik dan membuang perkara buruk dengan cara baik?

Ramai yang mengatakan telah dicuba cara sedemikian, tidak pernah berjaya. Pihak yang sedang memegang tampuk kepimpinan dengan ego yang tersendiri secara terang-terangan menentang.
Bagi kau, tiada harapan dan kita harus beri tentangan, hapuskan mereka!
Bagi aku, kau semua sama, baik disebelah kiri mahupun disebelahpun kanan. Masih belum ikhlas berjuang. Dan masih memperjuangkan sesuatu yang tidak pasti. Bodoh.

Aku dangkal ilmu politik. Hal semasa. Aku dangkal fitnah yang tiada benarnya. Aku dangkal peraturan manusia juga sejarah. Namun aku ada akal, sebagaimana kau, kau, kau dan kau.

Kehadiran aku bukanlah untuk merungkaikan masalah dan permasalahan sebelah kiri atau kanan aku.
Kehadiran aku hanyalah untuk menyuarakan pendapat kerdil aku, yang aku sangkakan betul, dan entah betul entahkan tidak bagi kamu semua.

Kerana aku muak dengan manusia yang langsung hilang sifat tolenransi, pentingkan diri, yang tidak boleh berfikir secara rasional. Bodoh.

Saturday, 25 February 2012

Himpunan Hijau Sebenarnya Ialah BERSIH 3???

Mari kita tengok video di bawah. Cerita penuh akan menyusul.



Oh, by the way. Mencari cari juga aku si Badrol Amin. Tak nampak pula kelibat dia. Shamsul Iskandar, Izzah, Kit Siang, Saifuddin Nasution, semula ada. Semua sekali ada duduk depan. Tapi Badrol Amin aku tak nampak. Taktahu lah kot aku rabun.

Video di atas dimulakan dengan laungn BERSIH 3 oleh Anwar. Ya, laungan Bersih beberapa kali dengaran sepanjang hari, dilaungkan oleh pengacara majlis, Hishamudin Rais dan juga Ambiga.

Kemudian, Anwar juga membuat pengumuman manifeto baru bahawa sekiranya mereka berjaya ke Putrajaya, LYNAS dan kilang kilang yang berbahaya kepada alam sekitar di Malaysia akan ditutup. Aku pun berharap yang sama.

Cuma, kita jangan lupa, mereka juga pernah berjanji untuk menutup kilang Carlsberg Shah Alam sekiranya menang di Selangor. Eh, dah tutup ke erk kilang tu?

Ya, Anwar juga ada menyebut, dia dah bagi warning kepada kerajan Australia dan rakyat Australia mengenai LYNAS. Warning ya! Ha, hebat tak dia? Boleh warn rakyat negara lain.

Laporang lengkap menyusul nanti. Tunggu!!!

Friday, 24 February 2012

UMNO Menindas Melayu Di Bumi Sendiri? Really???

Sabn hari, kita pasti akan dengar atau terbaca dakwaan sedemikian. UMNO tidak pernah memajukan orang Melayu. Bukti yang mereka berikan, UMNO hanya mengkayakan kroni. Perdana Menteri, Timbalan, menteri itu ini semua Melayu, tetapi Melayu tetap juga mundur di tanah sendiri. Dan bla bla bla lagi. Ah, pasal apa pulak dah dengan keyboard aku ni asyik tekan tekan tak keluar nih? Haih. Mungkin ini yang orang katakan, dugaan perjuangan. Hahaha. Ok, sambung.

Adakah benar Melayu kita mundur? Yes. Aku akui, memang ramai Melayu mundur. Tetapi, mula mula, aku nak ajak kita lihat gambar di bawah dahulu.




Apabila kita melihat gambar di atas, do we see it as half-full or half-empty? Ya, inilah masalah sebenar kepada persoalan persoalan di atas. Betul, kita melihat, ramai Melayu yang mundur. Tetapi, tiadakah Melayu yang maju? Berapa ramai anak Melayu yang berjaya? Berapa ramai anak Melayu yang sekarang dah duduk menetap di UK, US, Australia, Bahrain, luar negara sana, bekerja dan membina keluarga. Berapa ramai anak Melayu yang kaya duduk dalam Malaysia? Berapa ramai orang Melayu yang pakai BMW, Mercedes, Toyota, Ashton Martin, Austin Power, apa apa lagilah nama kereta mahal mahal. Tiadakah Melayu yang memakai kereta sebegini? (Memakai? Betul ke kosakata ni?) Pergi Shah Alam, berapa banyak rumah orang Melayu yang besar besar?

Benarkah Melayu ditindas di tanah sendiri? Dan mula orang akan menuding, ah, UMNO kroni, makan duit rakyat bla bla. Aku tak nafi, kronisme berlaku di mana mana sahaja. Situasi. Kau ada kereta rosak, adik kau mekanik. Jiran depan rumah kau juga mekanik. Kau nak suruh adik kau atau jiran kau yang baiki? Kalau adik kau baiki, adakah adil sangat untuk jiran kau cakap yang kau mengamalkan budaya kronisme? Aku tidak sokong sepenuhnya kronisme, tetapi tidak juga menafikan ia 100%. Kerana kepercayaan juga memain peranan dalam situasi sebegini.

Dan aku mahu bertanya juga. Berapa ramai orang Melayu yang ramai ramai kaya ini tadi, merupakan kroni UMNO? Orang PAS pun ramai yang kaya kaya aku akui. Jadi, adakah semua Melayu yang kaya ini tadi kroni UMNO? Adakah benar dakwaan Barisan Nasional meminggirkan Melayu di bumi sendiri? Malah, Anwar Ibrahim sendiri kaya. Apa, adakah UMNO tak membela nasib dia sampai dia miskin papa kedana?

Jadi, mengapa persoalan begini masih lagi timbul? Pertama, mari kita lihat dari perspektif half-full glass. Untuk menjadi kaya, atau sekurang kurangnya tidak miskin, someone must make money. And way to make money is, unless you found a tree who grows money on it, is by working. Tak kisahlah kerja makan gaji atau berniaga, pokoknya bekerja. Orang Melayu ini tadi ramai ramai kaya sebab mereka bekerja, ada yang rajin bekerja, ada yang malas, tak kisah, janji, bila bekerja, anda ada duit.

Dan bila anda ada duit, itu pula merupakan tanggungjawab anda untuk mengawal kewangan anda. Maka, ada pula suara lantang berbunyi, ah, kerja macam hamba abdi, tak kaya kaya juga. Hujung bulan kena bayar itu ini, bayar loan PTPTN bla bla, konklusi, kerajaan zalim. Yes, come here. Adakah betul kita meminjam dengan niat untuk tidak membayar semula? Hatta, dalam kewangan Islam, yakni Qardhul Hassan, di mana pinjaman tanpa interest. Pinjaman tanpa interest bermakna anda meminjam tanpa dikenakan bayaran tambahan, still, kau tetap kena bayar hutang pinjaman tadi. Bukannya pinjam dan buat diam tak bayar. Kan? Jadi, tanggungjawab sebagai peminjam, ialah membayar balik pinjaman. Kalau tak mahu bayar, jangan pinjam.

So, macam mana nak belajar kalau tak ambil PTPTN? Yes, aku akui, PTPTN membantu dalam pelajar kita untuk belajar. Tetapi, mari kita lihat semula, berapa ramai antara pelajar kita yang beli handphone menggunakan duit PT tadi? Jadi, benarkan kita betul betul menggunakan PT tadi untuk belajar? Aku sokong kalau beli telefon yang memang betul betul guna untuk convenience, tapi kalau dah sampai beli Blackberry Iphone, makan mewah mewah, hah, lepastu taknak bayar, itu bukan salah kerajaan dah. Aku sendiri, kadang kadang geram juga tengok kawan kawan pakai telefon mahal kita murah saja, tapi kita kena ukur baju di badan sendiri.

Ya, ukur baju di badan sendiri. Ini juga antara permasalahan kita. Hari hari kedengaran suara menggesa kerajaan naikkan gaji, sebab kos kehidupan meningkat dan bla bla. Gaji tak cukup. Kalau gaji tak cukup bang, jangan beli telefon mahal mahal. Jangan beli pakaian mahal mahal. Makan seperti orang yang miskin. Bukan menghina, tetapi, ya, ukur baju di badan sendiri. Gaji sekitar RM2000, tetapi hidup macam orang gaji besar. Hari hari makan luar. Beli kereta murah sahaja. Pokoknya, beli ikut kemampuan dan keperluan kita.

Orang kaya bukan ada duit sikit terus beli mewah. Mereka menapak selangkah selangkah supaya dapat buat simpanan yang besar in order to be rich. Tak kisahlah berapa pun gaji kau, selagi ada keberkatan, dan kau pandai mengawal kewangan, Insyaallah, kau boleh hidup atas duit itu.

So, di mana peranan UMNO tadi dalam memajukan Melayu? Ok, jom kita tengok sama sama. UiTM, kolej kolej kerajaan, hatta sekolah sekolah tadi, siapa yang dirikan? Ok, kita letak ini kerja kerajaan lah, jangan letak UMNO. Dari sekolah ini tadi, kita belajar, jadi pandai, masuk universiti, dan end up, dapat kerja yang bagus. Ada rezeki, dapat kita merasa macam kawan kawan kita bekerja di luar negara dan meningkatkan taraf kehidupan. Kalau tak pandai sangat pun, asal rajin, paling koman dapat kerja kerajaan. So, daripada sekolah sampai ke kerja ni tadi, tak ada langsung ke usaha kerajaan yang membantu kehidupan kita?

Jangan pandang jadi kaya dahulu, tetapi live within your mean.

Ok, now, let us look at the half-empty cup. Melayu kita ramai. Bangsa majoriti dalam Malaysia ini. So, walaupun betul kita da ramai yang kaya, ada juga ramai yang tak kaya. Tetapi, adakah yang tidak sekaya yang kaya ini tadi tak dapat merasa usaha kerajaan tadi? Ya, unless kau tak pergi sekolah dan merempit sahaja kerja, sedikit sebanyak ada usaha kerajaan terkena pada kau. So, kalau aku dah pergi sekolah, kenapa tak kaya kaya juga? Now, that is actually the main problem to us Malays. Mari kita lihat, Cina. Mereka kalau nak dikira, tetap merasa usaha kerajaan, sebab mereka pergi sekolah dan sebagainya, tetapi usaha mereka sendiri juga sama hebat. Mereka masing masing ada rasa perlu untuk memajukan diri sendiri. Sebab itu, tak pelik kita lihat ramai Cina yang kaya. Ada tak Cina yang miskin? Ada juga. Tetapi, mereka ini tadi lebih banyak berusaha untuk memajukan diri. Kalau ibu bapa Cina itu tadi miskin, mereka akan pastikan anak mereka belajar pandai supaya dapat jadi kaya in the future.

Tetapi, adakah perkara yang sama berlaku kepada kita Melayu? TIDAK!!! Contoh, ambil satu. FELDA. Berapa ramai orang Melayu yang diberi tanah oleh kerajaan untuk diusahakan dan memajukan diri mereka? Ramai. Ratus ribu. Ada tanah, ada lah rumah walaupun tak besar, dan boleh lah sikit sikit hidup. Tetapi, adakah anak mereka pula bekerja sama kuat dengan ibu bapa tadi? Tidak, sibuk keluar merempit. Aku tak cakap FELDA punya anak sahaja, semua anak Melayu lah. Jadi, bila tak kaya tadi, siapa yang disalahkan? Kerajaan. Sedangkan, usaha mereka sendiri tak segah kata kata mereka. Kalau mahu kaya, bekerja kuatlah!

Adakah Cina cina ini tadi kroni UMNO sampai mereka jadi kaya? Yes, we admit, ada antara mereka dapat tender daripada kerajaan. Tetapi, it is because they strive to get the tender. Buat kerja dan sebagai. Bila orang Melayu, fikir nak tender sahaja, kerjanya kurang nak jalan.

Ya. Pokoknya, kerja. Keluar dari kepompong malas dan berasa selesa, dan mula bekerja. Tak kisahlah kerja apa. Kerja kampung, jaga ayam tanam pokok pun ok. Sebab ramai juga Cina yang kaya kerana menjadi peladang. Jual hasil ladang, dan kayalah. Tapi kena kerja keraslah. Dan live within your mean. Jangan hidup macam orang kaya kalau kita tak kaya. And stop blaming others for your own failure!

Yes, banyak perkara yang kerajaan boleh perbaiki untuk memberi kehidupan yang lebih baik untuk rakyat, tapi kita rakyat mestilah first berikan yang terbaik untuk kehidupan kita sendiri. Kalau hidup asyik pergi kedai kopi main dam, dan tiba tiba salahkan kerajaan sebab kau sengsara di tanah sendiri, kau perlu tahu siapa sebenarnya yang bersalah. Lepastu, asyik mengharapkan subsidi kerajaan sahaja. Cina tidak mendapat subsidi seperti yang Melayu dapat, tetapi kenapa mereka lebih berjaya dariada kita? Ya, usaha mereka lebih besar untuk diri mereka berbanding mengharap usaha kerajaan untuk diri mereka.

Ok, garang juga artikel kali ini. Hehe. Bukanlah berniat nak apa, tetapi sebagai satu cabaran untuk kita sama sama memajukan diri.

Wednesday, 22 February 2012

Mukadimah

Zaman sekarang agak popular dengan satu budaya baru. Saman. Mengapa saman? Mudah, untuk memberitahu kepada umum bahawa kita difitnah. Konsepnya, kau tuduh aku curi barang. Aku tak buat, jadi aku akan saman kau kerana kau memfitnah aku.

Tindakan Anwar Ibrahim tidak akan menyaman Wall Street Journal adalah amat mudah difahami. Jelas sekali, memang dia nyatakan yang dia menyokong sebarang usaha utk memelihara keselamatan Israel. Dah memang dia cakap, takkan dia nak saman? Susahkah untuk difahami?

Mengapa masih ada lagi yang menyokong dia? Siapa Anwar Ibrahim ni? Bekas Timbalan Perdana Menteri kita ni amat taksub mahu jadi PM kita. Kenapa? Kenapa dia jadi seperti hari ini? Dengan sedaya upaya, aku akan cuba merungkaikan siapa dia sebenarnya.. Tunggu..

Baru Sehari JATI Sudah Buat Musuh?

Seperti yang kita maklum, Isnin lepas secara rasminya NGO JATI ditubukan. Oleh Bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, Dato Hassan Ali yang dipecat oleh PAS bulan lepas. Ya. Kita tahu Hassan Ali banyak cari pasal dengan PAS, macam contoh kes mempertahan pengharaman jualan arak di Selangor, menyiasat isu murtad DUMC sehinggalah kepada ketidaksokongan beliau terhadap Anwar Ibrahim dalam isu peribadinya. Dan selepas dipecat, sudah tentulah banyak kecamannya terhadap Hassan Ali datangnya dari Pakatan, termasuklah dari parti lamanya, PAS sendiri.

Hari ini, beliau bergerak di bawah NGO JATI (JalurTiga) yang mengkhususkan kepada perjuangan IMR - Islam, Melayu, Raja yang menjadi asas kepada penubuhan Tanah Melayu kita.



Logo JATI


Maka, seperti Perkasa, kemungkinan besar penentangan hebat mungkin datang daripada DAP yang mungkin berasa tergugat dengan kehadiran NGO yang memartabatkan Islam, Melayu dan Raja Raja. Cumanya, aku tak paham yang sesama agama bangsa PAS sendiri pun nak kecam Jati ni pasal apa? Pasal dia guna keyword Islam dalam perjuangan merea? Islam bukan hak ekslusif PAS. PAS adalah parti, bukan agama, dan macam manusia lain, PAS juga bukan maksum. Tak bermakna PAS tak prnah bersalah.

Hari ini, keluar dalam laporan Harakah, bahawa logo Jati serupa dengan logo setan, Lucius. Masyaallah. Sebab apa? Sebab ada satu link kononnya menggunakan logo yang sama untuk define 666 or Lucius.



Dah tengok? Boleh pergi ke sini kalau nak tengok Harakah tu.

Kerana apa sampai macam tu sekali tuduhannya? Ya, hujah yang diberikan, adalah kerana ada satu link blog yang menggunakan logo yang sama. Ini blognya, http://artbackwash.blogspot.com/2008/05/satans-logo.html.

Ya. Blog. Blog seorang mat saleh yang art creative, dan kononnya menggunakan logo itu sebagai option untuk design Lucius beliau. Ada juga logo logo lain sebagai option yang beliau sertaka sekali. Option? Ya. Kerana dia design untuk define art dia dalam bentuk ini.

Jadi, adakah bermakna ini logo rasmi Lucius? Sedangkan kita lebih tahu bagaimana logo Lucius seperti yang selalu mat saleh gunakan untuk define.


Ops, macam mana ni? Logo mana yang lebih Lucius? Aiyok, tak tahu. Aiyok. Harakah taknak buat laporan akhbar? Berita? Come on Harakah come on.


Monday, 20 February 2012

Isu Kalimah Allah

Ya, isu ini memang menjadi suatu isu yang agak berat juga untuk dibincangkan. Aku pun bukanlah ahli sangat dalam agama. Tapi sebagai Islam sendiri, kita nampak, ini bukan soal angpau putih atau soal Israel lagi dah. Ini soal nama Tuhan kita!

Kenapa pula bukan Islam tak boleh gunakan? Ya, hujah daripada Anwar Ibrahim, orang Arab sebelum Islam dah menggunakan dalam bahasa harian mereka. Allah itu bermakna Tuhan katanya. Ya, dalam Arab, Rabb itu Tuhan. Allah ialah Tuhan Kita. Berbezakah Tuhan kita dengan Tuhan bukan Islam? Of course! First of all, I am sorry to my non-muslim friends, but hope if you are reading, this is just an explaination about this issue, tiada niat menilai agama lain. Kerana Islam mengajar untuk menghormati agama lain, kerana Nabi S.A.W juga pernah melarang dirobohkan gereja pada zaman dahulu.

Kristian percaya kepada konsep Holy Trinity, Lord, Jesus and Holy Spirit. Jesus seperti yang kita tahu ialah anak Tuhan dalam kepercayaan Kristian. Jadi, kalau kita gantikan dengan kalimah Allah, adakah ia bermaksud Jesus ialah anak Allah, atau Isa adalah anak Allah? Apakah kita tidak percaya dengan Surah Al-Ikhlas yang jelas memberitahu kita bahawa Allah itu Tidak Beranak dan Tidak Diperanakkan? Adakah kau lebih mempercayai Anwar Ibrahim daripada Al-Quran? Atau kau percaya kepada sejarah Arab kononnya lebih daripada kitab suci kita?

Agama agama lain juga ada mempercayai akan kewujudan banyak tuhan, seperti Tuhan Api, Tuhan Langitlah sebagainya, sedangkan Qul Huwa Allah hu Ahad. Katakanlah Allah itu Maha Esa. Allah itu Tuhan Yang Satu. Lagi kau mahu percaya kepada kefahaman sejarah daripada seorang individu yang hanya mahu menjadi Perdana Menteri and "to win Putrajaya at all cost"? (Sorry Anwar, pinjam ayat saudara.)

Ok, berkenaan dengan penggunaan dan kemungkinan penyalahgunaan kalimah ini dalam kalangan bukan Islam, aku tak mahu ulas. Mari kita bersangka baik sahaja. Tapi, cuba kita tengok at one point. Dahulu, di sekolah, aku diajar bahawa kalimah kalimah sebegini amat suci. Kalimah Allah s.w.t, Muhammad s.a.w, Al-Quran, Kaabah dan sebagainya, tidak boleh ditulis sewenang wenangnya, takut nanti kertas yang kita tulis nanti, kita tak sedar, letak merata, jatuh atas lantai. Dulu kita diajar, jangan letak kalimah ini di tempat yang tidak sesuai, seperti dalam tandas, atau atas lantai, atau bawah daripada lutut kerana menjaga kesucian kalimah ini.

Mereka mendakwa Allah itu adalah Tuhan di dalam bahasa Arab. Tetapi, kenapa dalam Arab disebut Allahu Rabbi, Allah itu Tuhanku? Kerana, Allah itu merupakan nama Tuhan. Rabb dalam Arab ialah Tuhan dalam Melayu, manakala Allah dalam Arab ialah Allah dalam Melayu. Spin dengan kepentingan sahaja yang menyokong alasan itu tadi kononnya. Janganlah sampai memperdagang nama Tuhan sendiri. Masyaallah.

Nah, ada tak kemungkinan kalimah ini tidak dijaga sebaiknya oleh orang lain jika penggunaannya berlaku sewenang wenangnya?

Anwar juga kata, kalimah Allah bukan hak ekslusif orang Islam. Tetapi kenapa dia boleh cakap, kalau nanti kita dah dapat kuasa, kita ambil balik. Adakah bermakna dia mempergunakan kalimah ini dan menipu bukan Islam hanya semata mata kerana kuasa? Seperti yang didedahkan oleh Zul Noordin? Kita semua tahu, Anwar kalau ada orang cakap fitnah pasal dia, laju je dia bawa ke mahkamah. So, tak mustahil perkara yang Zul Noordin cakap ini benar bukan? My friends non-Muslim too, mungkin boleh sedar, kita bukan nak menyelar tindakan seseorang, tetapi, adakah kita sanggup diperkudakan oleh orang sebegini yang mahu kita angkat sebagai Perdana Menteri? Kita akui pemimpin negara hari ini tidak sesempurna seperti yang kita semua harapkan, tetapi, antara pilihan yang kita ada itu, pilihlah antara keduanya yang kurang musibahnya berbanding yang satu lagi.

And admit it or not, pilihanraya is between BN dan Pakatan, dan undi kita antara memilih Najib Razak atau Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri. You make your own choice.


Peguam Anwar Ibrahim. Ya, kita semua mungkin dengar dengar cerita, tetapi dia ini peguam. Banyak bersama dengan Anwar. Dan ramai lagi orang yang pernah rapat dengan Anwar dah keluar dan cakap benda yang sama. Fitnah? Or realiti yang pahit?

Warisan Keris Itu Kolot!!!

Ya, kebanyakan anak anak muda hari ini, begitulah mentaliti mereka. Mempertahan warisan budaya dan keMelayuan adalah sesuatu yang kolot. Tidak masuk akal. Yang penting Islam kononnya, sambil sibuk menghuyung makwe ke sana ke mari.

Silat.

Seni bela diri warisan Melayu yang sangat banyak sangkut pautnya dengan Islam. Aku tidak pernah masuk silat, jadi aku tidak tahu untuk cakap banyak, tapi aku tahu sedikit sebanyak tentang adat adat dalam dunia persilatan, menghormati ketua, bacaan Al-Quran dan sebagainya. Ya. Seni bela diri yang memasukkan unsur unsur keislaman di dalamnya. Aku percaya, Mat Kilau, Dato Bahaman, Dato Panglima Hang Tuah, Tok Janggut, mereka bukan sekadar mahir persilatan, tetapi ahli dalam agama, maka tidak mustahil mereka ini hebat. Hebat jasmani dan rohani. Dan di situlah terletaknya pangkal Islam dan keris dan kaitan antara Melayu dan Islam itu sendiri.

Tetapi tidak. Budaya Melayu hari ini, bukan lagi suatu budaya untuk anak anak Melayu mengikuti kelas silat, maka di situ hilangnya kefahaman yang mendalam akan perkara ini. Nasib baik masih ada lagi, walaupun tak banyak. Ya, aku akui. Aku juga antara anak Melayu yang tak pernah memasuki kelas silat, dan ada juga sedikit kekesalan di situ.

Kemodenan hari ini lebih penting di mata manusia berbanding budaya dan tamadun. Ipad adalah senjata yang lebih bermakna pada mereka berbanding keris.

Melayu, kalau kau tak mahu masuk silat atau apa sekalipun, janganlah kau menidakkan sejarah dan tamadun bangsa kita. Jangan kau terlalu sombong dengan nene moyang kita sehingga angkuh untuk mengangkat wang melebihi rohani.


Sunday, 19 February 2012

Perjuangan Pembangunan Singapura, Israel Dan Melayu Part 2

Ok ok. Sambung. Jadi, seperti yang kita tahu, Lee Kuan Yew merupakan orang Cina, dan kita sangat akui, orang Cina mempunyai kepakaran yang sangat superb dalam bidang ekonomi. Bukan kita sahaja akui, dunia juga akui sebab tahun tahun kebelakangan ini, negara China sudah mengatasi Amerika sendiri sebagai kuasa besar ekonomi dunia. Dan, kita lihat Singapura, di samping sokongan ekonomi dan pertahanan dari Israel, Amerika dan sekutu, Lee Kuan Yew juga berjaya merubah Singapura yang lewat merdeka daripada kita menjadi salah sebuah negara maju yang dikenali dunia. Dan disanjung.

Jadi, berkait rapat juga dengan perdebatan Lim Guan Eng dan Chua Soi Lek semalam, kita tidak nafi, terdapat kemungkinan yang sangat besar bahawa Malaysia boleh menjadi sebuah negara yang maju jika negara ini dipimpin di bawah kepimpinan Perdana Menteri dari kalangan orang Cina, seperti Singapura, kan?

There's only one problem. Malaysia, bukan Singapura. Malaysia ialah Tanah Melayu, dan Singapura ialah Temasik. Tanah Melayu ada Raja-Rajanya, dan orang orang Melayunya. Dan ada terdukung di atas bahu orang orang Melayu ini tadi akan dakwah perjuangan Islam dari zaman dahulukala lagi. Oleh sebab itu, sangat susah untuk kita terus tiru sebiji sepertimana Singapura. Kerana di samping perjuangan untuk membangunkan Tanah ini, ada juga perjuangan untuk memartabatkan Islam di bumi ini.

Ya, terdapat besar lompongnya dalam Malaysia hari ini. Akan tetapi, adakah sebarang jaminan jika pentadbiran diambil alih oleh bukan Islam, maka perjuangan memartabatkan Islam ini tadi dapat diteruskan? Untuk menjadi maju dan kaya, banyak cara. Contoh, Vegas. Buka sahaja pusat judi besar besar, legalize prostitution, riba besar besaran, perniagaan arak dan khinzir, dan banyak lagi. Akan tetapi, tanah ini bumi Islam. Sebab itu, di samping memajuka negara ini, Islam juga perlu dibangunkan. Dan bukan untuk menjadi racist, tetapi, seperti yang aku katakan tadi, orang Melayu datang dari Kepulauan Melayu, sementara Cina dan India sudah tentu datang dari Tanah Besar China dan India.

Bukan bermakna mereka tiada hak di atas tanah ini. Jika tiada, mustahil mereka mampu membuat duit. Robert Kuok, Lom Goh Tong, Ananda Krishnan, Tony Fernandes, kesemuanya bukan Melayu yang meraih kekayaan yang hebat di tanah ini. Malah, orang Cina juga menguasai hampir 70% lebih ekonomi di Malaysia. Ini bermakna hak mereka tidak perna terhalang.

Cuma, seperti termaktub dalam Wasiat Raja-Raja Melayu dan Perlembagaan Persekutuan, ada hak Melayu untuk orang Melayu di samping tidak menidakkan hak kaum lain. Maka atas perbezaan inilah, Malaysia ini tidak sesuai untuk meniru sebiji seperti Singapura.

Bukan bererti Melayu tidak mampu memajukan Malaysia. Lihat. Malaysia juga antara negara yang disegani atas sebab pembangunan dan keharmonian hidup rakyatnya yang berbilang bangsa. Dan juga perjuangan Islamnya, seperti OIC dan ketegasan kita memperjuang negara Palestin.

Cuma jika dilihat, antara kaum yang termiskin di Malaysia juga adalah orang Melayu. Maka akan dikatakan, salah UMNO ini semua kerana tidak mampu membawa keluar Melayu dari kemiskinan. Hehe. Bukan macam itu. Kita kena lihat. Melayu merupakan kaum terbesar dan teramai di Malaysia ini. Ramai orang Melayu kaya. Kita tengok dekat Pavilion, ramai anak Melayu kaya.

Tapi sebab Melayu ini ramai, maka tidaklah semua kaya. Kalau ada 20 orang Melayu, 12 kaya, akan ada 8 yang miskin. Berbanding dengan Cina. Tak seramai Melayu. So, kalau ada 10 orang, 6 kaya, 4 sahaja yang miskin. Orang akan lihat, 8 miskin lebih ramai daripada 4 yang miskin, sedangkan hakikatnya, percentage kemiskina yang kaya antara kedua tadi sama, 40%. Jadi sebab itu, nampak macam ramai yang miskin.

Ok, so cerita dia, akan ada yang berbunyi, kenapa tak diberi duit banyak banyak ke orang Melayu supaya menjadi kaya? Pernah dengar pepatah, jangan berikan ikan, tetapi berikan mata kail kepada mereka. Sebab itu, instead of beri duit, kerajaan memberi sebanyak mungkin peluang belajar kepada anak Melayu supaya mempunyai ilmu untuk berusaha dan menjadi kaya dan sebagainya.

Ok, sebenarnya, aku pun dah taktahu macam mana nak end kan benda ni. Hahaha. Nantilah sambung part 3. Kau orang, kalau ada idea, hulur hulurlah. Hehe. Terima kasih. Jumpa lagi.

Saturday, 18 February 2012

Perjuangan Pembangunan Singapura, Israel dan Melayu Part 1

Sehari dua ini, walaupun sibuk, aku ada juga menghabiskan masa beberapa ja di hadapan TV tengok Discovery Channel. The History of Singapore. Yes, for me, it is an interesting series. Bagaimana sejak zaman Stamford Raffles dari East India Company mengambil kawasan paya ini dan mempunyai visi untuk 'anak angkatnya' ini transform menjadi sebuah pelabuhan yang maju, dan sebuah kawasan yang bukan sekadar pelabuhan.

Digambarkan, bahawa Singapura ialah sebuah pulau yang orang ramai datang untuk berdagang barang, tetapi tidak juga dia nafikan bahawa Melayu merupakan penduduk asal pulau ini apabila menunjukkan ketika Raffles datang, ada gambaran orang Melayu trade ayam dan sebagainya sesama mereka.

Ya, banyak perdebatan kononnya Melayu ini juga merupakan pendatang, sama seperti kita di Malaysia. Dan aku sendiri kadang kadang akui, ramai antara kita, datang dari Kepulauan Jawa, Sumatera dan sebagainya. Tapi, mari kita lihat contohnya sebegini.

Sebuah kepulauan besar, dinamakan Kepulauan Melayu, Malay Archipelago yang menempatkan bangsa Melayu. Dan ada antara mereka, tinggal di tanah tanah dalam kepulauan ini seperti Siam, Filipina, Borneo, Sumatera, Jawa dan Tanah Melayu. Kemudian, barulah antara tanah tanah ini tadi mencapai kemerdekaan masing masing dan membentuk negara masing masing, tetapi itu tidak menafikan kewujudan Kepulauan Melayu tadi yang sudah wujud sejak sekian lama.

Ini juga dapat dibuktikan melalui budaya budaya yang diwarisi di beberapa negara ini tadi, seperti contoh, di Thailand, ada perkataan Melayu juga digunakan dalam bahasa Siam, sama seperti di Indonesia dan Filipina. Brunei, Singapura dan Malaya memang tak nafi lah sebab kejiranan antara tanah tanah ini tadi membuatkan lebih banyak budaya yang sama turut dikongsi. Contoh. Singapura, nasi lemak. Malaya juga ada nasi lemak. Kita tidak boleh claim makanan ini tadi hak milik sebuah negara sahaja kerana budaya ini tadi telah dikongsi sejak dahulu lagi. Sama juga seperti batik. Malah, sampai ke Afrika pun ada batik. Kita tidak boleh claim batik milik Malaysia atau Indonesia dan sebagainya, kerana budaya ini kita telah kongsi sejak dahulu, cuma mungkin coraknya ada perbezaan, dan jua cara pembuatan. Sama juga macam nasi lemak dan makanan lain. Tak apa. Nanti aku akan tulis tentang budaya dan makanan ini.


Malay Archipelago

Ok, so, dari Kepulauan ini, dan semangat maritim orang Melayu dahulu, maka banyak berlaku penghijrahan antara kepulauan ini tadi. Maka sebab itu, tidak mustahil, adanya orang Jawa di Malaya, orang orang Bugis di sana sini dan sebagainya. Analoginya, mari kita lihat contoh. Kita tinggal di Kuala Lumpur. Aku dari Keramat. Budin pula dari Setiawangsa. Dan mungkin, aku pindah Setiawangsa dekat dengan rumah Budin. Kamal dari Kampung Bharu pun pindah sama. Jadi, ini tidak mengatakan bahawa Aku dan Kamal sebagai pendatang kerana kami masih bermastautin di Kuala Lumpur. Kalau begitu, bila kita pindah dari Kelantan ke Melaka, adakah kita akan dilabel sebagai pendatang juga?

Ok, banyak nak cerita hal itu, tapi hari ini aku mai cerita pasal Singapura dahulu. Jadi, visi 200 tahun Stamford Raffles ialah melihat Singapura membangun menjadi sebuah pelabuhan dan persinggahan pedagang meniaga barang, tetapi tidak setakat itu. Dia mahukan Singapura menjadi lebih. Maka, melalui visi ini, asas penubuhan struktur Singapura itu dibina. Dan kemudian, visi ini disambung dan diteruskan di bawah pimpinan Perdana Menteri Singapura pertama, Lee Kuan Yew. Dia melihat, untuk Singapura menjadi maju, perlukan pertahanan yang kukuh. Maka, around that time, tahun 1960-an, Singapura hanyalah sebuah negara kecil. Mana mungkin dia dapatkan sokongan dan pertahanan yang kuat bukan? At that time juga, Israel sedang membina nama sebagai sebuah negara kecil selepas ditubuhkn pasca-Perang Dunia. Maka, Lee Kuan Yew bekerjasama dengan Israel dari segi pertahanan, and then drive forward more on economy sehingga hari ini yang dapat kita liat sekarangm dan tidak nafikan, Singapura jauh lebih maju dari Malaysia sendiri.

Malaysia juga boleh menjadi sangat maju dari segi pertahanan dan ekonomi jika kita mengikut sebiji seperti Singapura, dengan bekerjasama lebih erat dengan USA, Israel dan sekutu mereka dari banyak segi. Dan caranya mudah. Undilah DAP, kerana seperti yang kita tahu, DAP ialah PAP di Malaysia. People's Action Party Singapura merupakan parti pemerintah Singapura, manakala Democratic Action Party di Malaysia. (Ada nampak similarity in their names?) Dan seperti yang kita tahu, Lee Kuan Yew sangat tegas dalam memacu negara, kerana dia mahu mencapai visinya. Which is good. Macam Mahathir.

Antara ketegasan Lee Kuan Yew membentuk peribadi Singapura ialah dengan mengenakan undang undang yang cukup tegas. No chewing gum. Jika tidak flush tandas awam, denda. Penjara.Buang sampah merata, denda. Dan ini adalah bagus. Kerana kita nampak Singapura juga agak bersih disebabkan undang undang ini. But then, mampukah kita Malaysia apply this rule? Polis tahan dalam roadblock pun polis boleh dituduh bodoh. Polis halang perhimpunan pun polis dibabikan. Inikan pula polis nak denda sebab buang sampah dan tak flush. Mahu kena pecat polis kalau macam tu.

Sebab apa ini berlaku? Ya. Kebebasan hak asasi. Bebas untuk buat apa sahaja. Bebas buang sampa, bebas berdemo melalak sana sini. Dan bebas segala macam. So, it is nearly impossible untuk apply rule yang sangat ketat. Rule yang sangat ketat juga membawa kepada application of Singapore yang hampir tiada pembangkang pada zaman Kuan Yew kerana sesiapa sahaja yang membangkang akan dikenakan tindakan, seperti bankruptcy. Ini untuk menjaga kesetiaan rakyat terhadap pemerintah. Malaysia? Memang tak akan la. Pembangkang sampai jadi kaya raya anak beranak. Boleh saja hidup bebas, tapi dituduh kerajaan zalim juga. '

Gila. Aku dah sesat dah ayat ni. Perut pun dah lapar. Nanti lah sambung. Haha. Cuma, kalau kau orang boleh nampak ke mana kesinambungannya cerita aku ini, so, harap kau orang boleh nampak. Jumpa lagi.

Friday, 17 February 2012

Bukan Islam Laung Takbir Untuk Orang Islam



Nauzubillah. Dia sendiri dah boleh tentu siapa lebih tinggi imannya. Dia sendiri boleh laungkan takbir. Tak mustahil, nanti dia boleh mengimamkan orang Islam hanya kerana partinya membenarkan. Nauzubillah. Maaf. Aku bukan nak bersikap ke apa, tetapi, tolonglah orang Islam. Logik ke, orang yang tidak beriman dengan Tuhan kita, tidak percaya akan Tuhan kita (well, akalu percaya, for sure dia akan masuk Islam bukan?) tetapi boleh melaungkan takbir, dan bercakap soal iman lebih tinggi, hanya kerana politik?

Nauzubillah min zalik.

Anwar Ibrahim Kuantan, 17 Februari 2012

Wuuhuu panas panas. Aku baru sahaja pulang dari melawat, ok, melawat macam lah aku ni orang besar turun padang ye dak? Aku baru sahaja pulang dari pergi menjenguk jenguk ceramah di Taman Mahkota Batu 11 Kuantan. Dekat Caltex. Ya. Siapa penceramah untuk malam tadi? Penceramah nombor satu, jeng jeng!!! Anwar Ibrahim. Aku sampai lewat, pasal aku fikir Anwar pun nak mai lewat tunggu aku. Rupanya, dia sharp on time. Terer terer. Hahaha.

Butir butir ceramahnya? Banyak. Macam biasa. Tapi, mostly, dia banyak bercerita tentang kepulangan dia dari Mesir semalam kelmarin. Yelah, mesti kasi cerita jumpa Sheikh Yusof Al-Qardawi sahabat ana dia. Baru lepas kena hentam pasal Israel, ye dak? Mesti nak pulih balik imej. So, pulih ke tak? Ha, ni nak bagitahu. Sekali dia mengaji hafal Surah Al-Kahfi dah. Cair semua. Dengan aku aku sekali cair. Hahaha.

Ok lah, aku pun ada kerja ni. Nanti aku cerita lagi apa yang dia cakap. Buat masa ni, meh kita layan gambar dulu.


Poster poster hebahan ceramah tadi.



Sebenarnya, ramai juga tadi. Aku agak, ada kot seribu orang. Er, ke 500? Ok, mana lah aku kira berapa orang tadi. Entah ambik attendance ke entah tak tadi. Abang abang balik surau la penuhnya. Bergema takbirnya tadi.



Tapi yang ini tak sedap sangat ni. Kesian ada satu adik tadi, sampai tidur atas tikar. Tapi, yela. Takkan nak tinggal dekat rumah ye dak? Semua seisi rumah pergi turun.



Yang bestnya, ada gerai gerai. Hahaha. Untung juga la orang Melayu boleh turun meniaga ye dak?



Eh, apa ni tiba tiba gambar Lynas? Hahaha. Sabar, ini, bakal menyusul. Saja kasi saspen.


Dah termasuk cakap pasal Lynas, closing act tadi Kak Ji (Fuziah Saleh) berceramah. Adalah keluar iklan sabun pencuci semua tadi keluar. Cakap seayat dua, aku pun chow. Bosan. Haha.

Cuma, yang menariknya, selesai Anwar berucap, tu dia, berjalan abang abang derma jihad, dengan platik besar dia, pungut dari sorang ke sorang. Semua, ok, tak semua la, tapi, almost 60% keluar duit dari kocek sumbangkan. Pakcik yang nampak macam, sesak sesak nak hulur pun, hulur juga. Dah nama derma JIHAD. Sekali, brader tu betul betul lalu depan aku. Pakai baju Amal Malaysia warna merah. Aku sampai jadi awkward sebab aku sorang saja tak derma. Aku pegang kemera saja. Tapi, nak snap gambar karang takut macam macam pula. Geram juga nak tanya duit tadi akan disalur ke mana. Tapi, kena jaga. Takut karang, balik cacat pulak aku. Hehe. Tak lah, gurau je abang abang. Cuma, lama juga sebenarnya abang tadi berdiri tercegat depan aku, macam tunggu aku hulur derma. Ada la dalam 5 saat, sambil dia ushar telefon aku. Saspen wooo.

Ok, dah, aku ada kerja. Nanti senang, akan disambung lagi cerita ini, beserta video Insyaallah. 


Wednesday, 15 February 2012

Assalamualaikum

Ya, Assalamualaikum pertama dihulur, menanda permulaan untuk wadah baru ini. Haha. Ok, serius serius.

Apa sebenarnya blog ini? Apa sebenarnya Perjuangan Adalah Warisan? Insyaallah, sepanjang perjalanan blog ini, kami team admin akan mengupas satu per satu isu isu semasa selain berkongsi satu dua cerita tentang hala tuju sebenar, dari dulu sampai sekarang, perjuangan agama bangsa dan tanah air. Ok ok. Ayat jangan skema sangat. Sorry. Mungkin dah banyak blog blog seumpama macam ni yang ada di pasaran hari ini. Tak kira, aku nak into jugak. Ok, bila nak seriusnya ni?

First and foremost, this is the main reason, why this blog is existed. This song, the one song yang hari ini, kalau aku dengar, memang bergenang air mata menangis. Menangis bukan teresak la. Cuma bergenang. Nanti karang cakap admin ni pondan pulak.

And yes, for some reasons I cry on this song, I hope pembaca juga boleh mula memahami mengapa tangisan boleh terjadi dan hubungkait secara langsung dengan segalanya, perjuangan. Dah, apa apa hal, sebagai intro, moh kita dengar dan hayati slow slow lagu ini. Jangan jadi rempit ya? Tergelak gelak menyanyi, sebab ini bukan hiburan. Ini, satu perjuangan. Bismillahirrahmanirrahim.