Cari dan Mencari

Saturday, 28 April 2012

Video Video Pasca Bersih 3.0. Pandangan Aku!

So, the so-called 'rally' yesterday dah menunjukkan kepada semua, negara dan dunia apa sebenarnya yang dikatakan sebagai 'Duduk dan Bantah'.

Sudah tentu, soal pertama adalah, 'kenapa polis tak benarkan kami berhimpun di Dataran? Kami bukan mahu buat kekacauan, kami hanya mahu Duduk dan Bantah.'

Pfft.

Maka kesimpulan akhir yang diberikan oleh para protestant ialah, rusuhan berlaku kerana polis tidak beri mereka duduk bantah di Dataran. Nah, logik. Is this a solid reason after all? Kau berjanji untuk duduk bantah secara aman, dan tidak menimbulkan kekecohan. Polis nafikan 'hak' kau nak duduk, and end up, kau lakukan rusuhan dan kekecohan huru hara sebab tuntutan kau tak dilayan. Macam mana orang nak percaya dengan janji kau, sebab belum bagi lagi kau dah buat kecoh macam gila. Nah. Tonton di bawah. Siapa yang buat kecoh? Polis ke? Siapa yang hentak kereta tu?


Ok. Ramai yak percaya video di atas, sebab video PDRM dan TV3 kononnya kan?

Ok, aku share kan video yang dikongsi oleh geng geng protestan sendiri.


Ni ha. Tak percaya pada satu video kan? Ambil video event yang sama dari beberapa angle.


Nah, sekarang kau cakap. Apa dia? Malah, dalam Harakah semalam ada siarkan satu pengakuan 'saksi' kononnya kereta polis diterbalikkan kerana ada perempuan tersepit. No, aku tak akan cakap apa apa. Guna mata dan akal kau orang sendiri dan jadikan sebagai saksi. Where the hell is perempuan tersepit itu!!!

So, kalau polis itu mati, adakah itu baru justice, solidarity dan kebebasan yang kau mahukan? Nik Aziz! Inikah wajib yang kau nyatakan? Adakah kematian polis itu tadi memberi pahala kepada meraka yang menunaikan kewajipan ini? Nik Aziz! Jawab!

So, adakah kekecohan semalam sesuatu yang unexpected? No! Pergi mati sama janji duduk bantah dalam diam kau. Memang kau akan persalahkan polis dalam hal ini kan? Jom kita tengok video bawah ini. Mana polis? Mana dia polis yang kau kata lahanat sangat tu? Sedangkan dengan orang awam yang tak menyokong kau pun kau boleh buat kecoh, dengan polis lagilah lagaknya kau nak kecoh kan?


And, WHY THE HELL ARE YOU SAYING BERSIH? When in fact, apa keputusan akhir demo semalam?


Yeah, again, it's a PDRM video. Ok, taknak percaya sudah. So, tunjukkan video dari pihak kau, di lokasi yang sama dalam video di atas, yang mana bersih dan kekecohan tak berlakunya?

And mereka akan argue, kononnya perhimpunan ini aman pada mulanya. Namun kekecohan berlaku bila polis start serang mereka.

Really people?

Nah, watch this. Apa merah merah lari lari tu? Tak malu ke, Unit Amal PAS? Buat kerja macam ni? Ini ke 'Amal' yang kau orang bangga banggakan tu?


Nah. So, konklusi yang aku dapat? Memang Bersih bertujuan untuk melakukan huru hara. Apa bila pihak polis dan Kementerian Dalam Negeri memberi option stadium stadium seperti Stadium Merdeka, Stadium Bukit Jalil dan sebagainya, mereka menolak. Kerana apa katanya? Ah, tidak ada masa, tidak sempat untuk maklumkan kepada para pendemo. Dey! Kau ingat orang kau bodoh sangat ke tak reti baca? Kalau kau state, berpindah ke Stadium Bukit Jalil, aku rasa semua orang faham lah nak baca. Nah, pendemo, ketua kau pun anggap kau orang bodoh.

Kerana apa menolak? Sebab, kalau dalam stadium, mereka akan berkumpul sesama mereka sendiri. So, kalau nak huru hara pun, orang orang sendiri je yang kena. Tak adalah footage polis kejam akan berlaku kan?

Dan still, semua orang menyalahkan pihak polis dalam hal ini. Terutama para pendemo. Mereka bangga mengatakan, 'ah, kau tak pergi diam. Kami yang pergi tahu hal sebenar.' Yeah. Aku akui aku tak pergi, so aku perlu diam? Baik. Aku boleh sahut seruan ini. Tapi, berapa ramai dari kalangan anda yang berdiri di sebelah ketika Altantuya dibunuh? Berapa ramai dari kalangan anda yang berdiri di sebelah semasa perjanjian Scorpene diadakan? Berapa ramai dari kalangan anda yang berdiri di sebelah semasa Rosmah membeli cincin 24 juta itu? So, kenapa masih bercakap tentang itu?


Kenapa tidak salahkan diri sendiri yang bertindak di luar kawalan? Polis pasang penghalang, kau rempuh, dan kau masih expect polis untuk tersengih?

Apa? Dataran Merdeka itu milik rakyat? Dan kau ada hak untuk berhimpun di sana? So, kami pun bolehlah berhimpun sama dan pukul kau kan? Sebab itu hak rakyat, hak kami juga.

Oh, kononnya kalau hari Kemerdekaan, boleh pulak dipasang khemah dekat Dataran tu kan?

Jangan jadi bodoh. Pasal aktiviti aktiviti macam tu dah diminta permit, dibuat proposal, ada committee members semua untuk organize. Ini, kau ada hantar proposal semua nak minta berhimpun? And end up, it's up to DBKL yang bertanggungjawab menjaga Dataran untuk meluluskan proposal itu atau tidak. Banyak je proposal aku hantar ke HEP yang ditolak. So, bolehlah aku berdemo dekat HEP, macam tu?

Tolonglah pakai akal. Sekarang negara luar dah banyak tersengih dan keliru kerana Malaysia dalam pengetahuan dunia adalah negara yang aman. By the way, terima kasih kerana mencemarkan nama negara. Nah, ini bukan hutang PTPTN, tapi hutang kepada rakyat dan negara kerana telah mencemarkan nama baik negara! Dan aku tak akan halalkan hutang kau ini!

1 comment:

  1. Aku rasa sentimen ni turut dikongsi ramai rakyat Malaysia...

    HOT!! BUKTI ANWAR ARAH AZMIN CETUS REMPUHAN DI DATARAN MERDEKA! Baca di sini...

    http://apakecoh2.blogspot.com/

    ReplyDelete