Cari dan Mencari

Thursday, 26 April 2012

UMNO Bodoh Takut Bersih!



Kahkahkah. Panas jugak tajuk macam ni rupa. Baiklah. So, isunya di sini, Bersih. Yes. Bersih 2.0 tempoh hari, aku tidaklah kata sokong, tapi aku tak nafikan tuntutan tuntutan yang dituntut oleh 'NGO' ini. Kita perlukan pembaikan dalam sistem pilihanraya kita. Pusinglah kot negeri mana sekali pun, negara mana sekalipun, takkan ada pilihanraya yang bersih. Malah, kalau pilihanraya itu sempurna sekalipun, akan ada orang yang tidak setuju. Aku pernah baca satu buku, surat yang dikarang oleh seorang Pemimpin Hamas kepada rakyat Malaysia. Menteri menteri Hamas katanya tidak bergaji. Tidak mampu menjanjikan bulan bintang langit dan sebagainya. Namun, pada pilihanraya beberapa tahun lepas, mereka menang besar, bukan kerana wang ringgit yang dijanjikan kepada rakyat, tetapi kerana perjuangan membebaskan Palestin. Rakyat mereka mengundi atas nawaitu kepercayaan semata mata. Mereka tidak bergaji. Segala macam perbelanjaan semuanya ditanggung oleh poket masing masing. Dan ada seorang pemerhati politik Amerika mengatakan, kalau dilihat, inilah pilihanraya yang paling bersih dalam dunia.

Tapi adakah pilihanraya di atas bersih? Tidak! Kerana, Fatah dan Yahudi Israel akan mengatakan pilihanraya di atas tetap kotor. So, the point is, dalam dunia ini, even benda itu berwarna putih suci mulus sekalipun, orang yang meminati warna hitam tetap akan kata putih tadi kotor, right? Tidak ada benda yang boleh memuaskan hati semua pihak.

So, berbalik kepada Bersih. Dalam Bersih 2.0 yang lalu, mereka menuntut beberapa tuntutan. Dan melalui PSC yang ditubuhkan oleh parlimen, segala macam tuntutan itu tadi telah diambil kira dan ditambah baik, melainkan menuntut tempoh berkempen 21 hari, yang mana PSC dan SPR hanya mencadangka 10 hari, kerana waktu berkempen yang lama banyak memberi impak negatif kepada negara.

Pertama, ingat rakyat ni suka sangat ke kena kempen lama lama ni ha? Kalau 3 hari berkempen pun aku rasa dah sesak, inikan pula 21 hari? Plus, mana nak cekau duit nak kempen lama lama? 4 tahun masa diberi untuk setiap wakil rakyat menjalankan kerja betul betul untuk rakyat. Kalau betul betul ikhlas, rakyat boleh nampak kerja kau. Ini tidak. Sikit sikit berdemo, sikit sikit berhimpun, sekejap karang keluar negara. Dah, bila mana kau jaga rakyat kawasan kau? Kalau Pak Menteri ke, EXCO ke aku paham la, sebab ada urusan rasmi kerajaan. Ini tidak. Ahli Parlimen biasa je. Tapi keluar negaranya mengalahkan Perdana Menteri. Tak tahulah apa tujuan sebenar keluar tu.

Itu satu. Kedua. Hish, aku cukup cukup tak berkenan dengan demo demo perhimpunan semua ni. Macam contoh baru baru ni. Demo Anti-PTPTN. Ok lah. Aku tak tolak lah, mungkin ada orang yang tak suka dengan PTPTN. Habis, macam mana dengan yang nakkan PTPTN diteruskan? Kalau semua benda nak diselesaikan di jalanan, memang berjuta la macam tu orang berhimpun. Sebelah side berhimpun nak mansuh, sebelah side berhimpun taknak mansuh. Dah, bila semua orang nak buat kerja dan memajukan diri sendiri?

Siap ada lagi orang argue, mereka berhimpun bukan langgar undang apa apa. Walaupun undang undang DBKL melarang berhimpun sesuka hati di tanah jagaan DBKL, tapi mereka argue, ia tidak melanggar Perlembagaan Persekutuan. Ni aku nak cakap. Kalau aku pergi rumah kau, pasang khemah depan rumah boleh? Peduli apa aku itu rumah kau, bapak kau dah beli tak benarkan apa semua. Perlembagaan Persekutuan aku benarkan, apa ada hal? Janganlah macam tu. Hanya kerana nak voice out opinion, kau tak boleh buat sesuka hati. Habis, kalau macam tu, semua orang datang berhimpun pasang gerai sesuka hati je lepasni dekat mana mana. Kalau ada PBT yang datang halau, cakap je Perlembagaan Persekutuan, macam tu? Kau boleh tengok tak ke mana hala tuju mentaliti rakyat yang memang diajar untuk melanggar undang undang? Even kalau betul lah terjadi Anwar jadi PM through jalanan, habis, zaman dia nanti, semua orang pun tak ikut undang undang. Membina sebuah bangsa bukan mudah. Tengok macam Singapore. Lee Kuan Yew dikritik pada awal, sebab kenakan undang undang yang maha ketat. Buang sampah merata, denda mahal gila babi tak masuk akal. But end u, tengok mereka sekarang? Mereka boleh dikelaskan sebagai mentaliti negara maju.

Kerajaan kita dah bertahun tahun nak dididik orang kita supaya menjadi bangsa yang bertanggungjawab. And Rome wasn't built in one day bro. And end up, bila kita dah berada pada landasan, datang pula sekumpulan manusia yang mendidik kita untuk langgar segala macam undang undang yang ada atas nama hak asasi dan kebebasan.

Kau ingat dunia ni abah kau punya? Dunia ni milik Tuhan, milik tumbuh tumbuhan, milik segala macam isinya. Kalau kita bebas melakukan apa apa, aku boleh pergi ke seorang perempuan cantik dan rogol dia. Sebab itu hak aku untuk merasa dia, macam tu? Please. Tuhan bagi kita akal, bagi kita agama untuk didik diri kita. Bukan boleh buat benda sewenang wenangnya.

Aku akui, ramai yang sokong Bersih. Tak kiralah atas kapasiti apa sekalipun. Tapi, ramai juga yang tak sokong. Kau kena terima fact tu. Habis, kalau kami yang tak sokong ni nak luahkan, kami kena berhimpun jugalah? Lepastu, bila dah ramai ramai duduk atas jalan tu, provoke each other, tak mustahil boleh berlaku kekecohan? Dan at the end, siapa yang kau salahkan? Polis jugak. Sebab itu, polis benarkan perhimpunan diadakan, tapi di tempat yang dibenarkan. Stadium misalannya. Ataupun Padang padang yang dah dicadangkan, bukan di tengah tengah bandar. Sebab, seperti kami faham yang kau orang hari Sabtu memang tak ada kerja nak buat, suka suki dan nak pergi berhimpun, kenapa kau tak boleh faham yang ada juga orang yang tak mahukan perhimpunan ini.

Oh, satu lagi. Nik Aziz ada keluarkan dalam Harakah kemarin, wajib untuk rakyat Malaysia turun Bersih. PAS dah arahkan semua ahli turun bla bla. Ok, I got it. Turun berhimpun menentang kezaliman pemimpin. Aku faham. Tapi kenapa bila Himpun tempoh hari jemput PAS sertai sama, tidak ada pula fatwa wajib? Malah, siap cakap, PAS tidak akan terlibat dan nasihatkan ahlinya tidak turun. Siapa mahu turun, atas kapasiti peribadi, bukan parti. Aik, hang kata PAS ni perjuangkan Islam. Adakah menentang kezaliman pemimpin adalah LEBIH WAJIB berbanding mempertahankan akidah? Kalau macam tu, biarlah murtad sekalipun, janji pemimpin yang zalim kita tentang, macam tu? Please. Tak ada sorang pun lagi orang PAS yang jawabkan untuk aku hal ni.

Demokrasi is not about voicing out your opinion. It's about listening to them, and tolerate. Entah ke mana perginya budaya Timur yang lama dah diterap berkurun dahulu akan hal bertolak ansur. Tapi hari ini datang sekumpulan manusia yang 'pergi-mampus-sama-adab' janji suara aku didengar.

I'm not saying our government is ok and pembangkang is bad. But orang yang menyeru kebaikan aku rasa lebih baik daripada orang yang menyeru kejahatan. Tak kisah lah atas alasan apa sekalipun.

Oh, and jangan nak bangga sangat lah turun tu. Aku tahu lama dah Bersih ni nak diadakan. Tak kiralah tuntutan dipenuhi atau tidak. Sebab niat sebenar hanyalah berhimpun, bukannya menuntut apa apa. Tak pecaya? Tengok video bawah ni. Bulan Februari lagi Anwar Ibrahim and the geng dah canang pasal Bersih 3.0.

No comments:

Post a Comment