Cari dan Mencari

Friday, 11 May 2012

Boikot Bar Council !!!

HOT! MAJLIS PEGUAM DIBUBARKAN?KUALA LUMPUR 11 Mei - Sebuah badan guaman baru yang bebas daripada pengaruh politik perlu diwujudkan bagi menggantikan Majlis Peguam.

Ahli Majlis Peguam, Abu Backer Sidek berkata, langkah itu perlu memandangkan Majlis Peguam sedia ada gagal dipertahankan sebagai sebuah badan yang profesional dan berintegriti.

"Kewibawaan Majlis Peguam sebagai sebuah badan non-partisan sudah dicemari agenda-agenda politik pemimpin dan parti pembangkang.

"Saya menggesa kerajaan supaya mengkaji semula Akta Profesion Undang-Undang 1976 dalam usaha mewujudkan sebuah badan guaman yang bebas daripada campur tangan politik serta menjadi badan yang berintegriti dan dihormati," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurut Abu Backer, badan alternatif itu diharap akan menyediakan peluang yang lebih demokrasi dan profesional kepada peguam di negara ini - UM
 
Aliff - Yes. Aku setuju sangat sangat benda ni. Kerjaya profesional macam peguam especilly, even nak bias dengan client pun tak boleh. Sebab kena mengikut profesionalisma mereka sebagai peguam. Apatah lagi untuk bersikap bias kepada politik. Sebab dah tentu boleh involve perception and image kepada certain certain side. Macam contoh, kalau Majlis Peguam sendiri dah side ke government or pembangkang, mereka sendiri dah langgar etika profesionalisma mereka untuk be neutral, dan bercakap based on fact. Kalau dah peguam pun tak ikut undang undang, siapa lagi kita nak percaya? Please, please. Well, in this case, apa yang aku nampak, kita rakyat biasa tak lah boleh buat apa sangat, sebab kita bukan terlibat dengan Majlis Peguam. Tapi, peguam peguam sendiri perlu guna kredibiliti dan kefahaman dalam diri untuk fikir benda ni, and, kalau boleh boikot, just boikot and bernaung bawh badan baru.
 
What we can do as orang biasa is kita boleh tengok muka muka yang ada dalam Majlis Peguam yang bias ni, and berhenti menyokong apa yang mereka perjuangkan. Well, kalau betul apa yang diperjuangkan tak apa, tapi kalau dah bias, kita boikot je terus pihak pihak macam ni.
 
Macam contoh, Kesatuan Wartawan baru baru ini boikot kononnya polis bertindak kejam terhadap mereka, tapi mereka cuba menutup fact yang peserta Bersih juga terlibat dalam huru hara yang tercetus tu, dan kenapa perlu put all the blame on police kan?
 
So, bila ada bias sikit sebanyak, takut nanti akan ada agenda agenda tertentu.

No comments:

Post a Comment